10/12/15 06:12
(http://www.klassa.bg/)

„Олимп“ изпълзя за вота, дава пари на ДСБ

 

Хора на Костовия ортак Славчо Христов захранват кандидата на РБ за кмет на София

Прословутият приятелски кръг „Олимп“ на експремиера Иван Костов изпълзя за предстоящите местни избори в опит пак да пусне пипала във властта. Това лъсна при справка на Агенция „Монитор“ в регистъра с партийни спонсори.

 

 

Двама представители на бизнесимперията, набрала капитал, имоти и влияние при управлението на Командира, сега захранват с пари предизборната кампания на кандидата за кмет на София от Реформаторския блок Вили Лилков. Макар проформа номинацията на Лилков да е от РБ реално мераклията за кмет, произлязъл от политическото котило на експремиера, е кандидатура на ДСБ.

Става въпрос за собствениците на НИКМИ АД – Милчо Благоев и Николай Козанов, които са извадили по 10 000 лв., за да спонсорират кампанията на Лилков. Това е и таванът на средствата, които могат да дарят по закон. Имената на двамата бизнесмени лъсват от регистъра за вота към Сметната палата, в който се публикуват даренията за формациите, както и обслужващите ги ПР агенции. В прикачените задължителни декларации за произход на парите те са посочили хлъзгавите понятия „лични средства“ и „спестявания“.

Благоев и Козанов са близки авери на Славчо Христов - бившият собственик на кръчма „Олимп“, станала кръстница на целия кръг от приближени на Костов, с които Командира разпродаде икономиката на страната за жълти стотинки. Благоев, Козанов и Христов в съдружие основаха през 1999 г. „Съни Дей Тур“, чиято първа ударна сделка бе придобиването на луксозния хотел „Лилия“ на морския бряг в Златни пясъци. Така и самата НИКМИ АД на Благоев и Козанов тръгна като фирма от кръга на Славчо Христов. Дружеството получи по времето на Костов приоритетно редица поръчки за милиони левове за строеж на обществени сгради, сред които и сградата на НЗОК в столичния квартал „Лозенец“. Наред с това двамата спонсори на Вили Лилков са спрягани и за близки приятели на Елена Костова. Сега Благоев и Козанов опитват да си купят влияние в местната власт през кандидата на РБ за кмет на София. Това ясно прозира от изричното посочване, че средствата се дават само за кампанията на Лилков и не може да се ползват за агитацията на други кандидати на дясното обединение.

На опашката с дарители за Костовия кандидат се е наредил и прочулият се като „агнешката главичка“ Никола Николов, който също се е отчел с максимално допустимата сума.

Самият претендент за столичен градоначалник пък е получил още една финансова инжекция за вота в размер на 10 000 лв. от Златко Николов, показват данните в регистъра на Сметната палата. С това обаче почти се изчерпват даренията, декларирани от всички регистрирани в ЦИК и ОИК над 1000 партии, коалиции и инициативни комитети за участие в местния вот. В списъка се мъдри само още една по-скромна сума – 1000 лв., дадени на местната коалиция „Движение Царевград за Велико Търново“ от Красимира Кънчева.

За разлика от предишни години, графата на БСП например стои празна, без посочен нито лев от спонсори. А според Изборния кодекс формациите трябваше в срок от 5 дни след старта на предизборната кампания, тоест до 30 септември, да изпратят на Сметната палата информация за получените дарения, както и да декларират всяко следващо не по-късно от 7 дни от постъпването му. Така, липсата на данни за спонсори означава или че формациите са загубили благодетелите си, или че са „забравили“ да ги декларират.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване