10/12/15 21:29
(http://www.klassa.bg/)

Подкрепяме Турция за общия европейски списък "сигурни държави на произход"

 Целта на списъка е да се намалят злоупотребите с европейката система за убежище

България подкрепя включването на Турция в общ европейски списък на „сигурни държави на произход“, съобщи в Брюксел вицепремиерът Меглена Кунева.

Списъкът, предложен от Европейската комисия, квалифицира всички балкански страни-кандидатки за членство в съюза като „сигурни“. Целта е да се намалят злоупотребите с европейката система за убежище. Това означава, че гражданите на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Турция ще имат малки шансове да получат статут на бежанци, ако подадат молба.

Списъкът не беше окончателно приет на последното заседание на вътрешните министри заради Турция. Няколко държави членки имат резерви към нейното причисляване към сигурните страни, заради проблемите с правосъдието и човешките права, както и политическите репресии срещу кюрдите.

Само една държава в Европейския съюз досега едностранно е признала Турция за сигурна. Темата ще бъде обсъждана както в Европейския парламент, така и от държавните лидери на съюза в четвъртък. Вицепремиерът Кунева участва утре в Съвет по общи въпроси в Люксембург, който ще подготви позициите за срещата на върха.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване