10/12/15 21:47
(http://www.klassa.bg/)

Робот ще помага на астронавтите

 Има много работа на борда на Международната космическа станция (МКС). Има научни експерименти, които да бъдат извършвани и наблюдавани. Има най-малко два часа упражнения за всеки астронавт на ден, за да се опита да се предотврати загубата на мускули и костна плътност. Има космически разходки извън станцията и обичайната поддържка и грижа за нея.

Ако имаше робот който да се използва за по-лесните задачи, астронавтите биха могли да отделят повече време на дейности, които изискват повече интуиция или би могъл да подпомага астронавтите при задачи, които изискват двама души. Това е, което робота BesMan AILA се надяваме да постигне.

Разработван от германския изследователски център за изкуствен интелект в сътрудничество с Университета в Бремен, Aila е предназначен за извършване на манипулационни процедури, включващи използването на едната или двете ръце. Роботът е снабден с две ръце с движещи се пръсти, като човешката поради системите на МКС предназначени за човешка манипулация. Тя разполага с 32 разновидни движения, седем във всяка от ръцете, четири в торса и две в главата. Тя няма крака, а е свързана към колесна платформа, която й позволява да се движи. Всяко от шестте колела има по две движения. В орбиталната микрогравитация, това не би било идеалния режим за придвижване, но за базирани на Земята симулации това е добре.

 

В главата си Aila има две Prosilica GC780C камери за стерео роботизирано зрение, Hoyuko лазерен скенер в гърдите си и Mesa Swiss Ranger 4000 3D камера в корема. Има още мини ITX графична карта за обработка на картината разположена в торса, два 3.5 инчови вградени компютъра, един за контрол на движението, намиращи се в главата и друг контролиращ колесната платформа, Gigabit Ethernet чрез двата пет портови суича които свързват камерите и компютрите в главата и външни устройства.

 

За да се обучи Aila, е нужно да се разработят концепции, основани на човешкото поведение. Това ще научи роботът да използва имитация и техники за подсилване на знанията, като операторът показва на робота какво да прави и роботът ще копира действията. В идеалния случай, това ще може да работи и при други типове роботи.

Физическата конструкция на Aila също е важна. Екипът използва подход за контрол на цялото тяло за да намери автоматично оптималното използване на всички налични движения по време на изпълнение на задачите.

При провеждането на изпитание, Aila автономно извършва поредица от задачи. Първо тя активира поредица от ключове. След това завърта колело и деактивира ключовете които активира в първата част на задачата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване