10/12/15 05:52
(http://www.klassa.bg/)

Русия остава в Сирия до победа на Асад

 

Политиката на Москва била миролюбива

Срокът на присъствие на руските ВВС в Сирия са ограничени от срока на настъпателната операция на сирийската армия, с това активната фаза на бомбените удари ще приключи и наземна операция с участието на руски войски няма да има. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в интервю за телевизия „Россия 1“. Не можем да поемаме излишни ангажименти, каза Путин. Освен това руският президент заяви, че не разбира отказа на САЩ да предоставят данни за „Ислямска държава“. „Не разбирам, защо отказват, ако наистина знаят как да се води борбата са тероризма“, подчерта Путин.

Според Путин, ако сирийската армия покаже, че е жизнеспособна и готова да се бори с тероризма, това ще означава, че и властта ще може да го прави, а тогава ще се увеличат възможностите за постигане на политически компромиси. Освен това той заяви, че Русия е предупредила САЩ и другите партньори, както Путин се изразява, за намеренията и плановете си, и добави: „Някои казват, че сме предупредили прекалено късно, но аз искам да ви обърна внимание, че нас изобщо никой не ни предупреждава за подобни операции“. Едновременно с това той определи руската външна политика като миролюбива. „Погледнете политическата карта на света, не е трудно да забележите, че ние нямаме нужда от чужди територии и природни богатства и нямаме нужда да воюваме с когото и да било. Не искаме да възсъздаваме империята или СССР, ние защитаваме нашата независимост и суверенитет, правили сме го и ще продължим да го правим“, заяви Путин.

 

 

По въпроса дали Русия в дадената ситуация е заплашена от терористични актове, Путин каза, че тази опасност е съществувала и преди намесата в Сирия и призова и други държави да се включат в операцията.

На фона на случващото се в Сирия на пилотите на страните от НАТО, в това число и на британските военни летци, е дадено право да атакуват руски военни самолети във въздушното пространство на Ирак, ако възникне „опасност за техния живот“, съобщи в. „Дейли Стар“.

На пилотите е дадено указание „да избягват контакт с руските изтребители на всяка цена“.

Според един от източниците на вестника, „когато самолетите летят със свръхзвукова скорост въздушното пространство "отеснява" и по тази причина „може да се стигне до сблъсък или руски пилот да бъде свален по погрешка“.

След като се появи въпросната информация, руското посолство във Великобритания побърза да поиска обяснения за това, като изрази неразбиране относно съществуването на хипотетичен конфликт между британски и руски самолети в Ирак. По-късно стана известно, че британският военен аташе в Москва е заявил, че няма информация за подобни инструкции за пилотите на НАТО.

Междувременно представители на Пентагона и на руското министерство на отбраната проведоха 90-минутен разговор за безопасността на полетите над Сирия чрез видеоконферентна връзка.

 

 

През изтеклото денонощие руските бойни самолети в Сирия унищожиха 53 укрепени района на "Ислямска държава" и отбранителни позиции с оръжия и бойна техника. Ударени са 63 обекта в провинциите Хама, Латакия, Идлиб и Ракка, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков. Сред унищожените обекти той изброи също един полеви команден пункт, 4 лагера за обучение на терористи, 7 склада с боеприпаси, една артилерийска и една минометна батарея. Генералът отбеляза, че самолети Су-24М са ликвидирали с коректируема авиобомба КАБ-500 по-специално полевия щаб на ИД, координирал действията на джихадистите в провинция Латакия.

Всички руски самолети успешно се завърнаха в базата "Хмеймим", добави Конашенков и отбеляза, че прехванати съобщения чрез радиовръзка издават нарастващи панически настроения сред бандитите от ИД. Полеви командири настояват пред щабовете за спешно попълване на резервите от оръжия и боеприпаси и за прехвърляне на подкрепления от провинция Ракка, за да задържат заеманите позиции, обясни той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване