10/12/15 06:00
(http://www.klassa.bg/)

Франция стана втора морска сила

 

Разшири морската си икономическа зона с над половин милион квадратни километра

Влязоха в сила нови френски закони, с които морската икономическа зона на страната се увеличава с 579 000 кв. километра. Това съобщи днес Франс прес и уточни, че става дума за четири декрета, публикувани в официалното издание "Журнал офисиел".

Документите, публикувани в края на септември, съдържат данни за новите граници на френските морски зони край Мартиника, Гваделупа, Нова Каледония, Френска Гвиана и Кергеленските острови. Разширяването на изключителната й икономическа зона, достигаща вече 11 милиона квадратни километра, поставя Франция като морска сила на второ място в света след САЩ, отбелязва АФП.

Франция е действала според препоръките на Комисията на ООН за границите на континенталния шелф, създадена в рамките на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. Тази международна спогодба разрешава на страните с излаз на морета и океани да разширяват зоните на шелфа си над 200 морски мили (близо 370 км) от бреговата линия - до 350 мили от брега. Единствено обаче ако докажат, че въпросният морски шелф е геологическо продължение на територията им.

При това положение правата на съответната държава обхващат само морското дъно и морските недра заедно с евентуалните находища на полезни изкопаеми. Водният слой над шелфа и водната повърхност остават достъпни за международно ползване.

Предоставяната на държавите възможност да получат достъп до морските природни ресурси отваря апетит, признава АФП. Но "да влезеш във водата често пъти излиза десеторно по-скъпо, отколкото да си стоиш на сушата", предупреждава експертът по морска икономика Антоан Рабен.

При все това "почти всички пазари в сферата на морската икономика бележат растеж, доста странно явление в днешния икономически контекст", отбелязва той.

Комисията на ООН за границите на континенталния шелф разглежда в момента подадена от Франция заявка за разширяване на изключителната й икономическа зона край Реюнион, островите Уолис и Футуна, Сен Пиер и Микелон, Крозе, Сен Пол и Амстердам.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване