10/12/15 14:07
(http://www.dnevnik.bg/)

Шотландец е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за икономика


Носителят  на Нобеловата награда за икономика за 2015 г. е професор Ангъс Дийтън за неговия "анализ на потреблението, бедността и благосъстоянието", съобщиха преди минути представители на националната банка на Швеция.

Дийтън е родом от Шотландия, но в последните години работи в университета Принстън в САЩ.

"За да се създаде такава икономическа политика, която стимулира по-високите доходи и намалява бедността, е необходимо да бъде разбран потребителският избор на отделния индивид. Ангъс Дийтън повече от всеки друг е допринесъл за укрепването на това разбиране", се посочва в съобщението на банката.

Премията в областта на икономическите науки, известна още като Нобелова награда за икономика в действителност е учредена през 1968 г. от националната банка на Швеция (Sveriges Riksbank) и се връчва от Кралската академия съгласно принципите за отличаване от 1901 г. насам на постиженията в други области, както е завещал Алфред Нобел.

В цялата почти 50-годишна история на наградата тя е връчвана само веднъж на жена - през 2009 г. я получи Елинор Остром, американски политолог и икономист. Най-възрастният носител на отличието е Леонид Хурвич. Той е бил на 90 години, когато получава приза през 2007. Най-младият е Кенет Дж. Ароу, който е бил на 51 години, когато му присъждат наградата през 1972 г. Средната възраст на лауреатите е 67 години, а повечето от тях са били отличени заради изследванията си в областта на макроикономиката.

Един от спорните въпроси напоследък е за какво точно са отличаване икономистите - за конкретно изследване или за цялостно творчество.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg>.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване