10/14/15 09:39
(http://pik.bg)

Банките ни третират като туземци

Банките ни третират като туземци

Ние сме бедна страна, а чуждите банки реализират тук рекордни печалби, нарушено е равновесието и нас ни третират като туземци - това е тезата на Асоциация "Активни потребители", представено в Пловдив от проф. Кръстьо Петков и адвокатите Веска Волева и Богомил Николов.

След неуспешния опит по парламентарен път да бъде променен прословутия член 417 от ГПК, който лишава потребителя от правото да се защити пред банката или по-точно му го предоставя едва след като банката напълно го е разорила, предстои гражданска акция. В няколко големи града Асоциацията ще проведе срещи с граждани и пресконференции и ще подготви петиция с подписка, която ще внесе в парламента.

Особено остра на срещата в Пловдив беше адвокат Веска Волева, която вече е спечелила няколко дела срещу банка по т.нар. измама с кредити в швейцарски франкове. Тя твърди, че страната ни е във финансово робство, след като лихвите по кредитите са с 10-12% по-високи, отколкото другаде. За да докаже тезата си, тя представи документи, от които е видно как една и съща банка в друга страна и в България предоставя един и същ по обем кредит, но лихвата в България наистина е в пъти по- висока. Политиците, зависими от финансовата система, са виновни, твърди тя, а проф. Кръстьо Петков припомни как при гласуването в парламента от първо до второ четене гласът на депутатите се е променил. Включително на представителите на партията вносител - Патриотичния фронт.

Опитите да бъде премахнат член 417, който позволява банката да предприема действия срещу некоректни длъжници, без да ги уведоми, датират от 6 години. През това време се натрупва и много сериозна черна статистика, породена като резултат от ефекта му. Има самоубийства, има хора, изпаднали до живот на улицата, има много нови емигранти, които избират пътя в чужбина като единствено спасение. Точно това е най-честата причина за емиграцията в момента, твърди адвокат Богомил Николов. Проучване на Асоциация "Активни потребители" сочи, че над 60% от банките не предоставят на клиентите си достатъчна преддоговорна информация. Делът на лошите кредити, според банките, е 19%, но финансови експерти са на мнение, че реалната цифра е 32%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване