10/14/15 09:43
(http://www.dnevnik.bg/)

Жертви на изтезанията на ЦРУ ще съдят психолозите, изготвили програмата


Преживели изтезания под контрола на ЦРУ ще съдят двама бивши психолози на ВВС на САЩ, които са изготвили програмата за разпити, използваща брутални техники за извличане на информация от заподозрени терористи, предадоха световните агенции.

Психолозите Джеймс Мичъл и Брус Йесен са изправени пред федерален съдебен процес за тяхната роля в убеждаването на ЦРУ да подложи заподозрени терористи на симулиране на удавяне, болезнени телесни стойки, лишаване от сън и храна и други методи, отдавна отхвърлени от голяма част от света като методи за изтезания.

Американският съюз за граждански свободи (АСГС) е подал жалбата, в която се твърди, че двамата психолози са одобрили и преподавали тактики на изтезания под прикритието на науката.

Завеждането на съдебното дело става 10 месеца след публикуването на критичен доклад на Сената, в който се казва, че техниките на разпит са причинявали болка на пленници от "Ал Кайда" далеч отвъд законовите прагове и че те не са осигурили животоспасяваща информация.

Психолозите са обвинени, че са разработили програма, която залага на побой, лишаване от сън, гладуване, симулиране на давене и други методи, които са причинили физическо и психическо страдание на пленници на ЦРУ.

Делото е внесено във федерален съд в щата Вашингтон от името на трима бивши затворници на ЦРУ.

Един от тях, Гюл Рахман, е бил разпитван в афганистански затвор, известен като Солната яма, бил е подложен на изолация, тъмнина и ледена вода, а накрая е бил открит мъртъв от хипотермия. Другите двама, Сулейман Абдула Салим и Мохамед Ахмед Бен Суд, са били държани в затвори на ЦРУ, но никога не са им били повдигани обвинения и сега са на свобода.

Делото е заведено съгласно закон, който разрешава на чужденци да сезират американски съдилища при нарушения на човешки права. Двамата психолози са работили за ЦРУ като независими контрагенти. Те създали фирма, която получила 81 милиона долара, а към април 2007 г. в нея са работели 11 от 13-те използвани от агенцията разпитващи. Договорът е бил разтрогнат през 2010 г.

АСГС заяви, че двамата психолози са участвали в някои от разпитите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване