10/14/15 09:59
(http://pik.bg)

Исторически вагон на цар Борис III гние на старозагорската гара

Исторически вагон на цар Борис III гние на старозагорската гара

Оцелял по чудо вагон от някогашната царска композиция гние край коловозите на старозагорската железопътна гара. От 10 години за него се грижи самотен колекционер, който напразно алармира всички възможни институции за ценността му, пише "Телеграф".

Вагонът е произведен през далечната 1913 г. в заводите на някогашната Австро-Унгарска империя. Доставен е на финала на Балканската война. Преживял е Първата и Втората световна война. Возилото е ползвано някога от принц Кирил и цар Борис III, а до 1968 г. Е използвано за нуждите на възстановителните ж.п. бригади.

От близо четвърт век антиката е бракувана и отписана от активите на НКЖИ, припомня Николай Гичев след поредния си опит да заинтригува някого. С лични връзки той успял да извоюва бракувани парчета брезент, за да покрие през зимните месеци возилото.

В началото на тази година настоящият губернатор Георги Ранов също положил подпис под искане вагонът да бъде предоставен на местния музей. От ведомството така и не отговорили.

Според запознати, причината е в желанието на частни лица да сложат ръка върху претоварения с история обект. Носят се различни слухове за богати мераклии от чужбина, а цените варират от 10 000 до 250 000 евро.

Вагонът може да бъде върнат към първоначалния си блясък. Запознати с историята са категорични, че точно с този вагон са пътували до Съветска Русия арестуваните след преврата на 9 септември принц Кирил, Богдан Филов и генерал Никола Михов.

Пак този вагон е част от композицията, с която на 16 септември 1946 се изнасят от България към Турция царица Йоанна, малкият Симеон и сестра му Мария Луиза. В него са пътували милиционерите, които охранявали изгнаниците.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване