10/14/15 11:54
(http://pik.bg)

КЕВР посреща работодателите

КЕВР посреща работодателите

През днешния ден председателят на КЕВР Иван Иванов ще се срещне с представители на работодателските организации, за да бъдат коментирани техните искания. Това заяви самият председател на Комисията след приключването на днешното й заседание.

Относно това дали са настъпили фактори за промяна на такса “задължения към обществото”, което е една от основните критики на работодателите, Иванов коментира, че в целия период, в който тази такса е валидна, комисията реагира незабавно в следващото ценово решение, когато настъпят промени с допълнително разкрити резерви. “Това направихме на 1 август, това ще направим и в бъдеще”, заяви той.
“По отношение на американските централи и техните договори и евентуалната им промяна аз многократно съм казвал, че това не е въпрос, който касае Комисията за енергийно и водно регулиране”, посочи Иванов.
Според него всяка промяна, която бъде официализирана, ще бъде коректно отразена в ценовите решения на КЕВР. Относно това дали има нерегламентирана държавна помощ за двете централи (ТЕЦ “Марица 1” и ТЕЦ “Марица 3”) комисията очаква окончателното решение на ЕК, която съгласно договора за функциониране на ЕС е единствения орган, който се произнася по този въпрос.
Попитан за възможността да се въведе цена, над която да не се плащат сумите, Иванов заяви, че такава опция не е обсъждана в комисията, тя се придържа изцяло към законните разпоредби, които в момента са заложени в Закона за енергетиката.
“Комисията работи непрекъснато, експертите правят изчисления и скоро ще се произнесем с решение дали ще излезем в края на октомври с ново решение, относно промяна в цената”, заяви Иванов, коментирайки цените за индустриалния ток.
На днешното заседание е разглеждан бизнес планът на производителя на електрическа и топлоенергия “Брикел”. “Техният бизнес план предвижда устойчиво развитие на дружеството на базата на инвестиционна програма и на базата на изчисления, които те са направили за производство и изкупуване както на топлинна енергия, така и на високо ефективната електрическа енергия.
“Това, което наистина ми направи впечатление е, че за разлика на почти всички други топлофикационни дружества “Брикел” дава спадащ ход на цените на високоефективната електроенергия. Почти всички други дружества, за мен не напълно обосновано сочат повишаване на тези цени”, каза Иванов.
Той обясни, че този спад се държи на редица причини, сред които конюнктурата, която е в момента от спадащата цена на петрола и на природния газ и по този начин това влияе общо върху цените на топлинната енергия и на високо ефективната електрическа енергия. Освен това при въглищата няма никакво повишаване на цената.
Относно оплакването на “Мини Марица - Изток”, че “Брикел” имат задължения към тях и това може да застраши отоплителния сезон, Иванов заяви, че за “Мини Марица-Изток” отговорност носи Министерство на икономиката.
Той коментира и правилата за търговия с ток, като посочи, че комисията е на финалната фаза за промените в правилата за търговия с ток, “защото КЕВР винаги изпълнява коректно поетите ангажименти”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване