10/14/15 07:54
(http://www.klassa.bg/)

Мистериозни вълни преминават през диска от космически отломки около млада звезда

  Учени, които търсят планети, формиращи се в огромния диск от прах около млада звезда, са се натъкнали на изненадващо откритие. Те са засекли движещи се с висока скорост дъги, които преминават през диска като вълни във вода, пише Space. Първоначално екипът е забелязал пет структури в данни от телескопа Very Large Telescope (VLT, „Много голям телескоп“) в Южната европейска обсерватория в Чили, докато е търсел следи, показващи формирането на планети около млада звезда. Изследователите са проучили и изображения, заснети с космическия телескоп Hubble през 2010 и 2011 година, и са открили същите структури, но с друго местоположение. Препратка към по-ранни записи на Hubble за звездата показва, че странните вълни се движат изключително бързо - със скорост до 40 000 километра в час. 
Звездата червено джудже AU Microscopii, наричана накратко AU Mic, се намира на 32 светлинни години от Земята, като масата й е наполовина на масата на Слънцето. Тя представлява интерес за астрономите заради тежкия си, неравен диск от отломки, в който биха могли да се образуват планети.
Новооткритите структури се носят със зашеметяваща скорост. Най-външните вълни се движат най-бързо, като поне три изглежда се движат достатъчно бързо, за да избягат от гравитационното привличане на звездата. Най-вероятно вълните не са причинени от сблъсък на два големи подобни на астероиди обекти или от промени в гравитацията на звездата. “Едно от обясненията за странните структури е свързано с огнените изригвания на звездата”, казва един от авторите проекта Глен Шнайдер. “AU Mic е звезда с голяма активност - тя често бълва огромни и внезапни изригвания от енергия от повърхността си или региони в близост до нея.” Засега това е само предположение. Необходими са обстойни наблюдения с VLT и други инструменти, за да се открие причината за вълните.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване