10/14/15 07:12
(http://www.dnevnik.bg/)

Норвегия може да изтегли пари от инвестиционния си фонд, за да се справи с бежанците


Норвегия може да похарчи допълнителни 40-50 милиарда крони (около 5 милиарда евро)– през следващите 5 години, за да се справи с нарастващия брой на хората, търсещи убежище, съобщи пред парламента премиерът на страната Ерна Солберг, предаде "Ройтерс".

През последните седмици Норвегия е изправена пред наплив на мигранти, макар и по-малко в сравнение със съседните Швеция и Финландия. Очаква се до края на годината в страната да пристигнат около 20 000-25 000 имигранти, а през 2016 г. - 30 000 души. Населението на Норвегия е 5.2 милиона души.

"Ако 40-50 000 души получат статут на постоянно пребиваващи, разходите за тях в следващите пет години се оценяват на около 40-50 милиарда крони", обясни днес Солберг. "Предвид огромния брой на децата, които идват с тях, тези цифри могат да се окажат дори по-високи".

С оглед на последните прогнози правителството скоро ще изготви поправки в бюджета за 2016 г., който бе представен миналата седмица.

По-рано днес Солберг заяви, че следващата година може да се наложи страната да изтегли по-голяма от предвиденото сума от държавния си инвестиционен фонд (с активи на стойност 751 милиарда евро), за да се справи с наплива на имигранти.

Миналата седмица дясноцентристкото правителство обяви за първи път, че ще изтегли пари от фонда, за да се справи с ефекта от намаляването на данъците и да стимулира икономическото развитие, пострадало от ниските цени на петрола.

Според плановете през 2016 г. трябва да бъдат похарчени 2.8% от стойността на фонда при 2.6% за миналата година или 23 милиарда крони (2.48 милиарда евро).

Норвежкият инвестиционен фонд управлява приходите от продажбата на петрол, като ги инвестира в ценни книжа, недвижима собственост и други.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване