10/14/15 07:16
(http://pik.bg)

Осъдиха кандидат за кмет заради 52 кг кокаин

Осъдиха кандидат за кмет заради 52 кг кокаин

Кандидат за кмет с висящо дело за 52 кг кокаин, е окончателно осъден на три години и половина затвор в разгара на кампанията, съобщи БНТ.

Присъдата, която влезе в сила по време на кампанията, отвори темата за имунитета на регистрираните за участие в местния вот. Оказва се, че Изборният кодекс не изисква чисто съдебно минало, а само кандидатите да не излежават присъда лишаване от свобода. При искането за регистрация пък те не представят свидетелство за съдимост, а само декларация, че са навършили определена възраст и че не са нито пред запрещение, нито в затвора.

„Лицето не се ползва с имунитет, ако преди регистрирането си като кандидат, е било привличано или задържано. Ако има такъв случай, присъдата подлежи на незабавно изпълнение“, каза пред камерата на националната телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Минава повече от седмица, докато присъдата стигне от Върховния съд до съответната прокуратура, която да задвижи процедурата, така че осъденият да започне да си излежава наказанието. През това време той все още е с валидна регистрация за участие в местните избори. Не е ясно кой трябва да сезира изборната администрация.

Би следвало съдът или прокуратурата, които имат данните за влязла в сила присъда по отношение на този кандидат, да сезират Общинската избирателна комисия с тези обстоятелства, заяви Александър Андреев от ЦИК.

„Ако си спомняте случая с т. нар. братя Галеви, които бяха регистрирани като кандидати за общински съветници, изтърпяваха задържане под стража като мярка за неотклонение, но тъй като предходният Изборен кодекс не предвиждаше това изключение, което в момента е налице, те бяха осъдени незабавно“, добавя Арнаудова.

ЦИК получи исканата справка от правосъдното министерство, дали сред всичките 42 000 кандидати, има осъждани и хора в затвора. След анализ, комисията ще вземе решение. Законова недомислица усложнява задачата. Изборният кодекс не изисква чисто съдебно минало, а само в момента кандидатът да не е в затвора. Законът за местната власт пък предвижда правомощията на кмет и общински съветник да се прекратяват, ако той има влязла в сила присъда за престъпления от общ характер.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване