10/14/15 07:47
(http://www.dnevnik.bg/)

Още през 2013 г. от института за паметниците на културата възразили срещу проекта за "Антична Сердика"

"...НИНКН поддържа нееднократно изразените си становища за необходимостта от обществено обсъждане", "...публичност на предприетите до този момент действия с информация на сайта на МК...", "Предложението за пластична изява на силуета на сградата с ниши чрез иззиждане на тухлени арки е неприемливо...", "Проектът за КРР е напълно самоцелен, без да е търсена връзка с начина на експониране на частта от сградите и помещенията, попадаща в покритата част и подчертаване на принадлежността им към едно цяло...".

Това са само част от забележките и коментарите на експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) по проекта за реставрация и консервация на откритата надземна част на "Антична Сердика" пред ЦУМ.





Вчера Министерството на културата реши временно да замрази проекта заради критики, че античните останки биват унищожавани под бутафорни реставрации. Според документите, с които "Дневник" разполага - становището на НИНКН по проекта и скици от самия проект (виж прикачените файлове в страни и отдолу), обаче се вижда, че министерството е било предупредено и е знаело още в началото на 2013 г. за проблемите около проекта. И въпреки това го е одобрило без забележки.

Становището на еспертите от НИНКН, с което "Дневник" разполага от свои достоверни източници с достъп до документите, е до тогавашния зам.-министър на културата арх. Георги Стоев и е с входящ номер в министерството 26-00-1750/13.02.2013г. Препоръките и забележките са на общо 5 страници. Те обаче "потъват" някъде и изобщо не биват взимани предвид. По информация на "Дневник" крайното решение на министерството на културата по проекта е, че той бива съгласуван. Нищо от забележките на института за паметнизи на културата не бива отразено в крайното решение за одобрение на проекта.

Още през февруари 2013 г. от НИНКН сигнализират, че представената проектна документация не отговаря на изискванията - чертежите са формални, липсва коректна периодизация, анализ на състоянието, изследване на връзката със структурите в покритата част и оценка на стойността. Липсва аргументиран избор на оптимална дата за експониране, както и решение за подовите нива на помещенията.

"Отчитайки, че констатираните непълноти, липсата на достатъчно информация по планове и фасади и недостатъчно професионалното (спрямо стойността на обекта и местоположението му в центъра на столицата) качество на проектните предложения като цяло се дължи на непосилно кратките срокове за изготвяне на документацията, както и на обективно наложилата се смяна на проектанта и невъзможността за оглед на структурите поради зазимяването им; НИНКН предлага на Министъра на културата да съгласува проекта за консервация и реставрация като идеен проект".

И поставя други изисквания - коригираната съгласно констатациите проектна документация в следваща фаза на проектиране да се представи за ново разглеждане и съгласуване от Министерството на културата. А възложителят да осигури упражняването на неотлъчно методическо ръководство, постоянен авторски надзор и даване на указания и допълнителни работни детайли, свързани с изпълнението на проекта.

"НИНКН поддържа нееднократно изразените си становища за необходимостта от изготвянето на общ, привързан геодезичен план на всички разкрити археологически структури, във всички открити и покрити сектори на археологическото проучване; както и на необходимостта от обществено обсъждане, независимо от напредналата фаза на проектиране и сроковете за възлагане на изпълнение на КРР и СМР, както и публичност на предприетите до този момент действия с информация на сайта на МК. Това особено важи за начина на покриване, или отказа от покриване на сектор пл. "Независимост", се казва още в становището.

Експертите от института критикуват още предложението за осъществяване на достъп, което "е нелогично, необмислено, не се подчинява на концепция за експониране, не е функционално, не е съобразено и обвързано в цялостен маршрут за достъп заедно с този в покритата част".

"В серията чертежи – разрези по оси и фасади – липсва необходимата текстова и графична информация – липсва оразмеряване, не са показани настилки, не е отразено нивото на пасарелата спрямо археологическите структури, както и друга съществена информация", коментират още от НИНКН.

Критикува се и различния подход между подземната и надземната част на обекта при експонирането на направленията на главните улици в античния град.

От института не са били съгласни и с покриването с прозрачна остъклена част на разкопките на Ларгото пред Министерския съвет. "НИНКН поддържа мнението си, че това решение е недостатъчно аргументирано от гледна точка на небоходимостта му, неестетично и неподходящо като обемно-пространствено оформление и на практика невъзможно за изпълнение на място без това да се отрази негативно на консервацията и експонирането на археологическите структури", се казва в становището.

От документа се вижда, че от института са имали сериозни проблеми с получаване на необходимата информация и данни от проектантите. "Въпреки нееднократно изразената молба, до този момент все още не е предоставено копие от съгласуваната проектна документация за попълване Националния документален архив на НИНКН, което възпрепятства преценката за съответствието на актуално внесената проектна документация с вече съгласуваната такава", се казва в становището.

"Бяха представили само един екземпляр и искаха да си го приберат обратно. После се наложи да се обясняваме с тогавашния зам.-министър защо в нашия архив трябва да остане документация", разказаха запознати пред "Дневник".

Всички тези критики и притеснения обаче не биват отразени. А взелият крайното решение - Министерството на културата, само одобрява проекта без забележки, съобщиха на "Дневник" запознати с процедурата.

Днес групата експерти, повикани от министерството да обсъждат отново проекта, се очаква да се събере в ранния следобед. Доколко обаче разговорът ще е формален тепърва ще се разбере. Вчера пред "Дневник" ръководители на обекта по консервация и реставрация идразиха очакване работата им да бъде възстановена още днес или най-късно утре.

Те изтъкнаха и че обектът трябва да бъде приключен до 10 декември, иначе трябвало да се връщат европари.

Така не става ясно в този кратък срок и при почти завършени дейности какво всъщност тепърва може да се направи. Според някои експерти все пак корекции са постижими. Според други, наясно със сроковете и проектите, това е твърде малко вероятно, а и може да доведе до щети за оригиналните антични пластове.

По-скоро срещата ще е колкото да се хвърли прах в очите, да се легитимира свършеното досега и да се запуши устата на недоволните, коментираха специалисти, наясно с процедурите до момента. И изтъкнаха, че ако министерството е искало да спре и коригира нещата, е имало немалко възможности до момента. Включително и още при одобряването на проекта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване