10/14/15 22:39
(http://www.klassa.bg/)

Петък става ден на трезвеността

 

В Петербург си избраха сряда

Московските власти планират да забранят продажбата на алкохол в петък, който трябва да стане ден на трезвеността в руската столица, информира в. „Взгляд“. „Ветото ще се отрази положително на здравето на гражданите и ще намали броя на катастрофите в края на работната седмица“, категоричен е членът на комисията по охрана на общественото здраве на Московската Дума Алексей Мишин.  

 Според парламентариста петък е най-подходящият ден за трезвеност, тъй като „много хора започвали да пият още в петъчната вечер и продължавали през целия уикенд“. „В резултат на това в понеделник те отиват на работа не просто неотпочинали, а с ярко изразен астеничен синдром“, констатира Мишин. По думите му този въпрос в близко време ще бъде обсъден на съвместни заседания на здравната и социалната комисии на московското правителство. Най-вероятно столичните чиновници и депутати ще заимстват чужд опит в борбата с алкохолизма. Засега обаче не е ясно дали забраната ще засегне само продажбата на спиртни напитки в магазините или ветото ще важи и за ресторантите и кафенетата. Мишин обаче е убеден, че само с ограничителни мерки властите едва ли ще изкоренят този порок от обществото и че паралелно с тях е необходимо да се води „разяснителна работа“ с населението. Подобна инициатива се обсъжда и в Санкт Петербург, където пък предлагат сряда за ден без алкохол. Коментирайки инициативата, ексцентричният лидер на либералдемократите Владимир Жириновски предложи да се въведат още по-строги мерките срещу любителите на чашката. Той прогнозира, че постепенно магазините, които продават алкохол, ще стават все по-малко, както и часовете, в които е разрешена търговията със спиртни напитки. „И ще дойде време, когато ще оставим само „един час на алкохолика“. В градовете ще има специални места, където те ще стоят на опашки, за да получат дозата си, и всички ще ги виждат. Това ще е позор!“, прогнозира политикът.

 Пресата припомня, че в средата на миналата година светият синод на руската православна църква реши да възобнови отбелязването на деня на трезвеността в страната, като за целта избра 11 септември. На тази дата духовенството вече изнася проповеди и  извършва молебени за страдащите от недъга "винопитие". Миналата година в Русия Денят на трезвеността бе отбелязан за първи път от царски времена насам.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване