10/14/15 10:13
(http://pik.bg)

Пехотата олекна със 700 бона заради бежанците

Пехотата олекна със 700 бона заради бежанците

С близо 700 000 лева олекна бюджетът на пехотата заради помощта, която оказват военните за охрана на границата, съобщава „Телеграф”.

Парите са изхарчени за гориво и резервни части на машините, дневни и нощувки на униформените, командировани на юг. Разходите са направени от април, когато кабинетът решил да усили Гранична полиция с войници от армията, за да се справи с евентуалната бежанска вълна.
На месец харчовете са близо 120 000 лв.

В момента около 120 военни патрулират с бронирани джипове „Мерцедес” и „Хамър”, но не самостоятелно, а с граничарите. „Бойците ни са с ограничени правомощия. Специално са инструктирани, че няма право да стрелят, нито да арестуват и задържат бежанци. Тяхната задача е да извършват наблюдение и да съобщават на полицията, когато видят нелегално преминаващи през границата емигранти.

След това помагаме с транспорт и високопроходима техника за извозване на задържаните”, казва пред репортер на вестника командир от бойните части.

Военните дежурат по 12 часа на границата, след което нарядите се въртят за почивка.

Ако съвместната операция на пехотата и Гранична полиция продължи, харчовете ще надхвърлян 1 млн. лв., тревожат се от командването на Сухопътните войски. И този път пехотата ще пие една студена вода, защото харчовете й няма да бъдат компенсирани от републиканския бюджет. Така стана и м.г., когато войската олекна с 1,6 млн. лв. при строителството на телената ограда по южната граница.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване