10/14/15 15:23
(http://pik.bg)

Правосъдният министър: Нямаме капацитет да се защитаваме в ЕС и това е трагедия!

Правосъдният министър: Нямаме капацитет да се защитаваме в ЕС и това е трагедия!

Правосъдният министър Христо Иванов ще инициира промени в правилата за образование на студентите по право у нас. Това стана ясно на представяне на социологическо проучване, направено сред завършили юристи у нас, съобщава „Флагман”.

Иванов нарече „национална трагедия” липсата на капацитет на българските юристи в сферата на европейското право.

494 са отговорили онлайн на разпратена анкета, разработена с помощта на специалисти от Софийския университет. Сред основните проблеми на сегашната образователна система в сферата на правораздаването са слабата практическа подготовка, слабото обучение по определени дисциплини като право на Европейския съюз, право на конкуренцията, международно право.

На базата на анкетата работна група от Министерството на правосъдието е изготвила проектопромени в Наредбата за единните държавни изисквания, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане другата седмица, стана ясно от изявлението на министър Иванов пред медиите.

От ведомството отказаха да кажат конкретно какви ще бъдат предложенията, но зам.-министър Петко Петков загатна какви ще са насоките.

Дали ще са единни изпитите на входа и изхода в университетите, дали да се въведе бакалавърска степен за студентите по право, а ако не – дали да се въведат специализирани магистърски програми след общата такава, са част от казусите, които ще засегнат предложените промени, заяви зам.-министър Петков.

Представител на работната група впоследствие разкри, че бакалавърска степен засега няма да се предлага.

Предвижда се засилено обучение по някои дисциплини като право на ЕС, права на човека, данъчно право, право на конкуренцията, право на обществените поръчки.

Христо Иванов заяви, че каквито и реформи в правосъдието да се правят, ако не се гарантира качество на кадрите, които да имат добра култура на независимост, съдебната система няма да се подобри значително.

Министър Иванов загатна, че ще се стесни филтърът на изхода на правните факултети.

„В момента само един процент не били пропускани от този филтър. Амбицията е да се разшири значително този процент”, заяви Христо Иванов.

По думите му България няма капацитет да защитава интересите си в ЕС заради лошата юридическа подготовка в сферата на европейското право. „70% от българското право е на база на нормите в Евросъюза.

Неспособността на страната да защитава интересите си в рамките на европейската общност е национална трагедия”, каза възмутен правосъдният министър.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване