10/14/15 22:47
(http://www.klassa.bg/)

Психолози на ЦРУ на съд за изтезания

 Затворници, подложени на изтезания в затвори на ЦРУ ще съдят двама бивши военни психолози от САЩ, които са изготвили програмата за разпити, използваща брутални техники за извличане на информация от заподозрени терористи. Делото е внесено във федерален съд в щата Вашингтон от името на трима бивши затворници на ЦРУ. Един от потърпевшите, Гюл Рахман, е бил разпитван в афганистански затвор, известен като Солната яма, бил е подложен на изолация, тъмнина, заковаване в ковчег и поливане ледена вода, а накрая е бил открит мъртъв от хипотермия. Другите двама, Сюлейман Абдула Салим и Мохамед Ахмед Бен Сауд, са били държани в затвори на ЦРУ, но никога не са им били повдигани обвинения и сега са на свобода.

Психолозите Джеймс Мичъл и Брус Йесен са изправени пред федерален съдебен процес за тяхната роля в убеждаването на ЦРУ да подложи заподозрени терористи на симулиране на удавяне, болезнени телесни стойки, лишаване от сън и храна и други методи, отдавна отхвърлени от голяма част от света като методи за изтезания. Жалбата е подадена от Американския съюз за граждански свободи. В нея се твърди, че двамата психолози са одобрили и преподавали тактики на изтезания под прикритието на науката.

Използването на мъчения при разпити бе законодателно забранено в САЩ едва през юни т.г. Сенатът гласува за тази инициатива по време на разглеждането на поправките в бюджета за отбрана, след като бе изготвен доклад на специална комисия за използването на мъчения по време на управлението на Джордж Буш. В документа, представен в Сената се твърдеше, че мъчения при разпити вече не се използват.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване