10/14/15 22:36
(http://www.klassa.bg/)

САЩ готови само за "небесен" диалог с Русия

 

Сирийските войски в нова офанзива с руски самолети

Държавният секретар Джон Кери изрази готовността на САЩ да се договори с Русия за безопасността на полетите над Сирия, за да не се провокира международна криза. „Ние сме готови да се договорим нашите самолети да не бъдат застрашени в небето над Сирия. Нашите пилоти да не са в опасност. И да не провокираме международна криза", каза Кери на среща с преподаватели и студенти от Харвардския университет. Държавният секретар отбеляза също, че вярва във възможността за конструктивен диалог с руската стана по този въпрос.

На фона на това изказване пък командващият на американските сили в Европа генерал Бен Ходжис заяви пред Спутник, че САЩ имат нужда от Русия в борбата с "Ислямска държава", ако руснаците смятат да правят това. Ходжис също така изказа опасения от руските действия в Сирия, като заяви, че е възможна нова вълна от бежанци в Европа.

Ден преди това руското Министерство на отбраната съобщи, че е подготвило проектоспоразумение със САЩ за безопасност на полетите над Сирия и ги е изпратило на американската страна. В съобщението се казваше още, че руските специалисти са готови да проведат с колегите си от САЩ поредната видеоконференция.

 

 

Също така във вторник руският президент Владимир Путин пък заяви, че е готов да прати премиера Дмитрий Медведев във Вашингтон за преговори за Сирия и подчерта, че не е зле западните партньори да се определят, какво искат в Сирия, като подхвърли, че в главите им е пълна каша.

След това изказване на Путин, в сряда от Вашингтон са отказали да приемат делегация от Русия, оглавена от Медведев, а също така и да изпратят подобна делегация в Москва за обсъждане на борбата с тероризма в Сирия, съобщи РИА Новости, като се позова на руския външен министър Сергей Лавров.

Междувременно стана известно, че сирийската армия, нейните ирански съюзници и съюзниците й от ливанското шиитско движение Хизбула подготвят сухопътна офанзива срещу бунтовниците в района на Алепо, подкрепяна от руските въздушни удари, заявиха двама местни регионални представители, запознати с плановете за тази офанзива, предаде Ройтерс. Според източниците решението за офанзивата вече е взето. Тя ще последва сухопътна атака, подета от същата коалиция от сили миналата седмица срещу бунтовници в провинция Хама. Хиляди ирански войници вече са пристигнали в Сирия, за да участват в офанзивата в Алепо в подкрепа на сирийския президент Башар Асад, казаха двамата регионални представители, пожелали да останат анонимни.

Контролът на град Алепо и околната едноименна провинция сега е разделен между силите на сирийското правителство, бунтовнически групи, сражаващи се срещу Асад и групировката Ислямска държава, която държи няколко селища край града, припомня Ройтерс.

На фона на това известие пък бе съобщено, че двама офицери от Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Иран са били убити в Сирия при сражения с джихадисти от "Ислямска държава". Генерал-майор Фаршад Хасунизадех и бригаден генерал Хамид Мохтарбанд са загинали в бойна акция в понеделник, се казва в съобщението, което не уточнява къде са се водили боевете. Друг командир на иранските революционни гвардейци, Хосейн Хамедани, който беше съветник на сирийските военни, беше убит миналата седмица край Алепо.

 

 

В същото време силите на сирийския режим подложиха на интензивни бомбардировки вражески позиции в Дамаск и околностите му в опит да изтласкат бунтовниците, които контролират голяма част от столицата, предаде АФП. Сирийската авиация също е в действие, но не и руските самолети, уточни източникът.

Източният квартал Джобар е бойно поле от повече от две години. Той е напуснат от местните жители, и боевете между армията и бунтовниците протичат основно в прокопани тунели или в развалини от сгради, където се крият снайперисти.

Активизирането на бойните действия на територията на Сирия доведе до нова вълна от бежанци от засегнатите райони. Само за пет дни около 40 000 сирийци са напуснали населените места в северната част на Сирия - това показват данни на ООН. Причината e ескалацията на конфликта след намесата на Русия, съобщават световните агенции. Повечето от мигриращите вътре в страната са напуснали градове в провинция Идлиб. Много от тях са останали близо до домовете си с надежда да се върнат, ако бойните действия скоро бъдат прекратени.

Ден преди това от „Ислямска държава" призоваха своите привърженици на джихад срещу Русия и САЩ. В интернет беше публикуван 40-минутен аудиозапис, на който представителят на групировката  Мохамад Аднани призовава мюсюлманите по света за се присъединят към джихада срещу руснаците и американците.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване