10/14/15 22:46
(http://www.klassa.bg/)

Хвърчат полицейски глави в Турция

 Вълна от уволнения започна в Турция, след атентата в края на миналата седмица. Отстранени са били ръководителят на полицията за област Анкара, както и двамата служители, които отговарят за разузнаването и обществената сигурност в областта. Действията на властите са продуктувани от неефективни действия в областта на сигурността.

Преди това президентът Реджеп Ердоган положи венец пред градската гара, където избухнаха двете бомби по време на митинг на леви и прокюрдски активисти. Според властите основен заподозрян към момента е групировката "Ислямска държава". В свое изказване вчера Ердоган заяви, Анкара е получила разузнавателна информация, според която атентатът е свързан със Сирия, където "Ислямска държава" държи под свои контрол широка територия.

Турция ще произведе парламентарните избори на 1 ноември, както беше планирано, независимо от бомбения атентат. "Отлагането на изборите заради атаката изобщо не е на масата, дори като опция. Изборите ще бъдат произведени на 1 ноември, както е планирано", каза правителствен представител непосредствено след атентата в събота, когато загинаха близо 100 души. Той добави, че заради високия риск мерките за сигурност на предизборните митинги, които и сега са на високо ниво, ще бъдат засилени още повече.

Междувременно журналистът Хикмет Дургун предупреди в Twtter, че групировката "Ислямска държава" подготвя атентат срещу лидер на парламентарно представена партия в Турция, предаде БГНЕС. Шокиращото съобщение събра хиляди последователи за кратък период от време, особено след обещанието авторът му да посочи и името на мишената. „Ще напиша името на политическия лидер, който ще бъде убит от ИД, както и това на оглавяваната от него партия", обеща журналистът от руската информационна агенция „Спутник".

Пореди това президентът Реджеп Ердоган нападна политиците, които настояват за оставките на вътрешния и правосъдния министър, като подчерта, че и управляващите са хора и могат да допускат грешки. Той определи кървавия атентат като изпитание, от което Турция ще излезе с успех. „Разследването продължава с изключителни темпове, проверяват се "Ислямска държава", ПКК и Революционната партия за национално спасение - Фронт, и всички възможни следи и доказателства за извършителите. За съжаление, виждаме много хора да използват словото като оръжие в социалните мрежи. Всички критични нагласи сега обслужват терористичните групировки", заяви Ердоган.

Властите в Анкара огласиха, че се издирват 21 терористи от "Ислямска държава", укрити в тайни квартири в страната. Сред заподозрените потенциални атентатори-самоубийци има и 6 жени. Заради предоставените от разузнаването данни за наличието на опасни екземпляри, всички сили за сигурност в Турция са в бойна готовност. Списъкът на издирваните е наречен „21 живи бомби", той съдържа имената им и фотографиите на 19 от тях, липсват снимките на две чужденки. Проследено е кога са влезли в страната. Този списък е изпратен до всички регионални дирекции на полицията и жандармерията със заповед за засилени проверки и издирвателни операции с цел разбиването на „спящите клетки", очакващи разпореждания от групировката "Ислямска държава".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване