10/15/15 17:28
(http://pik.bg)

БЛС: Да се криминализират лицата, които не си съобщават диагнозата при нужда от медицинска полощ

БЛС: Да се криминализират лицата, които не си съобщават диагнозата при нужда от медицинска полощ
14 пациентски организации осъждат идеята за криминализиране на лицата, които не съобщават диагнозата си при нужда от медицинска помощ. Идеята беше предложена от заместник-председателя на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова, съобщи БНР. Според нея това се налага, тъй като лекарите са изправени пред всекидневен риск от заразяване с хепатит В, хепатит С или с HIV. 
 
Всеки лекар е длъжен да спазва еднакво строги правила за безопасност при работа, гарантиращи както неговото здраве, така и това на пациента, бе категоричен председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев:
 
От името на целия неправителствен сектор, който повече от 15 години работи затова да има превенция, контрол на HIV-СПИН в България, ранна диагностика и да се борим с дискриминацията към тези хора, категорично се обявяваме против идеи, които са характерни за Средновековието и за Инквизицията и нямат нищо общо с позицията на световни организации като Световната здравна организация, с европейското законодателство против дискриминация. Никой не си избира от какво заболяване да се разболее и никой няма право да дискриминира пациент, който е носител на един или друг вирус, каза той. 
 
Възможно е Европейският съюз да предприеме наказателна процедура срещу България заради такава дискриминация, посочи Хасърджиев. Пациентските организации настояват да се прекрати обсъждането на темата за криминализиране на укриването на диагноза, както и за ясна позиция на Министерството на здравеопазването.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване