10/15/15 09:10
(http://www.dnevnik.bg/)

Германия може да приеме Турция да бъде обявена за "сигурна държава" от ЕС


Германското правителство е готово да подкрепи предложението на Европейския съвет да постави Турция в списъка на "безопасни страни", чиито граждани имат малък шанс да им бъде предоставено политическо убежище в Европа, заяви висш служител на Берлин пред "Ройтерс".

Европейските лидери се срещат в Брюксел в четвъртък, за да обсъдят стратегии за справяне с вълната от бежанци, опитващи се да влязат в Европа. Дневният ред включва увеличаване на сътрудничеството с Турция и други страни, граничещи със Сирия, в опит да се задържат на място милионите бежанци в региона.

На съвета България ще отстоява позицията за изграждането на зона за сигурност в Сирия и Турция да бъде включена в третия пакет на сигурните държави, обяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с турския служебен премиер Ахмет Давутоглу.

Германският канцлер Ангела Меркел планира да посети Турция в неделя за разговори с президента Реджеп Тайип Ердоган и с премиера Ахмет Давутоглу.

"Мога да си представя, че в по-широк контекст би било разумно да се постави Турция в списъка на сигурните страни", каза старши немски правителствен служител при условие за анонимност, което е промяна в мнението на страната.

Германия винаги е била скептична към предложението, най-вече заради многото нарушения на правата на човека в страната и отношението към кюрдското малцинство.

През последните десетилетия, на много турски кюрди бе предоставено убежище в Германия и другаде в ЕС, а Анкара на няколко пъти е поискала да бъде включена в списъка.

Германия не очаква решение по въпроса на срещата на върха на ЕС в Брюксел, добави служителят. Той каза, че въпросът може да бъде повдигнат по време на разговорите на Меркел с Ердоган и Давутоглу.

ЕС се бори да се справи със стотици хиляди хора, които бягат от войната и бедността в Близкия изток, Азия и Африка, и осигуряването на сътрудничеството на Турция заема все по-централно място в решението на проблема.

Миналия месец министри на ЕС се споразумяха да приключат скоро списък на "безопасни страни", чиито граждани обикновено нямат право на убежище. Но председателството на ЕС заяви, че Турция няма да бъде класифицирана като "безопасна" заради военните си действия срещу кюрдските бунтовници.

Правителството на Меркел иска да ускори процедурите за екстрадиция на имигрантите от Югоизточна Европа, за да се съсредоточи върху военни бежанци от държави като Сирия, Ирак и Афганистан.

Берлин иска да разшири списъка на тези страни, които в момента включват Косово, Албания и Черна гора. Сред тези, които вече са в категорията са Сърбия, Македония и Босна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване