10/15/15 09:25
(http://www.dnevnik.bg/)

Домусчиев даде назад, не подкрепял одържавяване на американските "Марици"


Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев заяви, че лично той бил против предложението, залегнало в т.нар. Пътна карта за реформи в енергетиката, предвиждащо национализация и последваща приватизация на двете американски топлоцентрали от комплекса "Марица изток".

За т.нар. пътна карта се разбра миналата сряда от съобщение на Българската стопанска камара (БСК), която заяви, че четирите работодателски организации са я обсъдили с правителството, което дори е приело някои от идеите им. Впоследствие министърът на енергетиката отрече това. Пътната карта първоначално бе публикувана на сайта на работодателските организации, но впоследствие бе свалена. Междувременно едни от най-големите енергийни компании излязоха с остра декларация срещу предложението, а двете американски компании от комплекса "Марица изток" подадоха документи за напускане на КРИБ.

Днес председателят на КРИБ каза пред Нова ТВ, че предложението всъщност било на БСК и не ставало дума за официален завършен документ, за което първоначално претендираше спорната пътна карта, а това били идеи, предложения, които дава всяка една работодателска организация.

"Това е предложение, което дойде от БСК, не от КРИБ. В никакъв случай обаче не става дума за национализация, а става дума в процеса на преговорите да се търсят каквито и да било норми. Аз лично не го подкрепям. Това е мое лично мнение. Но аз не мога да кажа на колегите от БСК: Не ги внасяйте", заяви Домусчиев.

Попитан дали двете американски компании са причина за по-скъпия ток, той заяви, че от таксата "задължение към обществото", която всеки плаща и е 37.9 лева за мегаватчас, "24.5 лева се дължат на тази субсидия и тази добавка". Той обвини правителствата досега, конкретно това на Иван Костов, за сключваните неизгодни договори в енергетиката.

"Има един узаконен грабеж от политици и от представители на държавата във всеки един момент. Тези договори (за централите в "Марица изток - бел.ред.) са подписани от правителството на Иван Костов и искам да попитам г-н Иван Иванов тогава къде е бил", заяви председателят на КРИБ. Нарече членовете на КЕВР "едни чиновници, които се крият зад закона", заради идеята на регулатора за поскъпването на таксата "задължение към обществото" за индустриалния ток, така че тя да се изравни с таксата, която плащат битовите потребители.

"Нашата държава през годините първо е допуснала да се подпишат тези договори, а впоследствие така ги е анексирала, че в момента сме в невъзможност да ги развалим", заяви Домусчиев.  Попитан защо напада представители на Реформаторския блок, а изглежда в синхрон с управляващите от ГЕРБ, Домусчиев каза, че "за момента срещаме разбиране".

Той припомни жалбата до Европейската комисия, която трябва да се произнесе по енергийните договори. "Очакваме да излезе със становище те да бъдат не само развалени, аз не казвам развалени, а да бъде спряна тази субсидия, включително тези субсидии през годините да бъдат върнати", обясни Домусчиев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване