10/15/15 22:37
(http://www.klassa.bg/)

Железни човеци в армията на САЩ

 

Бронираният костюм с екзоскелет TALOS ще влезе на въоръжение след 3 години и ще превърне пехотинците в супергерои

Железния човек или Батман са сред малкото комиксови герои, които разчитат на технологии, а не на суперсили. И докато феновете на Черния рицар смятат в интернет колко би струвала екипировката му, в армията на САЩ „железните човеци“ ще се появят само след три години.

 

 

Американците отдавна се стремят да сведат до минимум загубата на войници при провеждане на сухоземни операции. Затова след смъртта на един от морските пехотинци в Афганистан министерството на отбраната се зае с въпроса за подобряване на защитата на „момчето, което първо влиза през вратата“. Поставен беше срок до август 2018-а, когато първите образци на костюма „Железен човек“ ще постъпят на въоръжение в армейските спец части.

„Трябва да дадем на „първото момче“ повече предимства в момента, когато то е най-уязвимо“, заяви пред CNN ген. Джоузеф Вотел, шеф на Командването за специални операции. Той обясни, че ведомството му съвместно с DARPA работи от две години върху създаването на

свръхзащитен електрически екзоскелет

който е наречен TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit – тактически нападателен лек оперативен костюм. В древногръцката митология Талос е меден великан, пазещ остров Крит). Всъщност този проект беше кръстен „Железния човек“ от самия Барак Обама, който беше впечатлен от футуристичните му възможности.

 

 

В разработката на TALOS са замесени на практика всички отдели и специални изследователски бюра на САЩ, а също разнообразни компании, както военни като Raytheon, General Dynamics и Revision Military, така и цивилни, сред които Adidas и Nike.

Костюмът ще покрива с балистична броня 60% от тялото на войника, тоест три пъти повече от обичайното. Освен това има информация, че ще бъде използвана „течна броня“, която мигновено се втвърдява под действието на електрически импулс. Допълнителното тегло на костюма ще се поема от електромотори, монтирани в екзоскелета. Чрез подобни двигатели следващите поколения на TALOS ще повишат силата и мобилността на боеца.

В бронирания шлем са интегрирани комуникационни и оптични устройства. Вградени са и климатизация, 3D-аудио, различни сензори и компютри, системи за подаване на кислород и контрол на кръвното налягане. Захранването на костюма се осигурява от високо ефективен акумулатор, който осигурява автономност поне 12 часа. Теглото на TALOS е малко над 180 кг.

 

 

Командването за специални операции планира да похарчи за разработката на костюма $80 млн., но преди това армията на САЩ инвестираше цели 15 години в проекта Land Warrior (сухоземен войн), в рамките на който се тестваше ефективността на внедряване на различни технологични разработки при провеждане на бойни операции. През това време бяха изхарчени $500 млн., които имат отношение и към TALOS като наследник на Land Warrior.

Проектът за Железния човек е много важен за САЩ, защото с него се тества и нов подход за

партньорство между държавата и бизнеса

във военната сфера. Пентагонът иска да промени настоящата ситуация, при която внедряването на иновации в армията може да отнеме до 20 години, и поощрява бързото тестване и налагане на прототипи. За целта към разработките и доставките се привличат и по-малки компании, като споменатата по-горе Revision Military. Самият TALOS се изгражда на принципа на отворената архитектура, за да се добавят бързо и лесно нови модули, както и да се подменят доставчиците на отделни системи.

Любопитното е, че реалните разходи на САЩ за TALOS, който се очаква да превърне морските пехотинци в Железни човеци, почти съвпадат с хипотетичните сметки на сайта Gizmodo за това колко би ви струвало да се екипирате като Батман, като се има предвид развитието на съвременните технологии. Сметката възлиза на $682,5 млн., от които малко повече от $1 млн. отиват за бронирания костюм на супергероя с огнеупорен плащ-планер и графенов шлем. Бронираният батмобил струва $18 млн., а летателният апарат с два двигателя и променлив наклон на ротора е около $60 млн. Над $200 000 струва останалото оборудване на Батман. Но най-много пари трябва да бъдат похарчени за тайното убежище на Брус Уайн и инсталирането на най-различни технологии в огромната пещера. Без него цената да се превърнеш в Батман е доста по-поносима – едва $82 млн.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване