10/15/15 22:41
(http://www.klassa.bg/)

Путин: САЩ са в слаба позиция

 Руският президент Владимир Путин оцени като неконструктивна позицията на САЩ заради отказа им да приемат руска делегация във връзка със ситуацията в Сирия. „В основата на слабостта на тази позиция изглежда лежи отсъствието на какъвто и да било дневен ред. Видимо просто няма за какво да си говорим“, заяви държавният глава на пресконференция в Астана, цитиран от ТАСС.

Преди дни Путин предложи в Москва да се проведе международна среща на високо ниво, посветена на сирийската криза, както и да изпрати във Вашингтон делегация, начело с премиера Дмитрий Медведев. Външният министър Сергей Лавров обаче съобщи, че американската страна е отклонила предложението на Кремъл. В тази връзка президентът заяви, че в не разбира как САЩ могат да критикуват Русия, след отказа им за пряк диалог по такива важни въпроси като борбата с тероризма и политическото урегулиране на ситуацията в Сирия. В същото време държавният глава подчерта, че Москва „остава вратата отворена“ за дискусии с всички заинтересовани страни относно конфликта в арабската република. От своя страна говорителят на Белия дом Джошуа Ърнест аргументира отказа на Вашингтон да приеме руската делегация с „нежеланието на Москва да внесе конструктивен принос в борбата с Ислямска държава“.

Междувременно Путин реши да направи неприкосновени свещените книги. Президентът внесе в Думата законопроект, който забранява текстовете от светите писания да бъдат признавани за екстремистки. Под ветото попадат Библията, Коранът, Танах и Ганджур, съобщава РИА Новости. В пояснителната записка към документа се отбелязва, че член 28 от конституцията на Русия гарантира на всеки свобода на съвестта и вероизповеданието. Освен това със свой указ президентът нареди на държавните служители да пътуват в командировка само с руски авиокомпании. НТВ уточнява, че чиновниците ще могат да се възползват от услугите на чужди въздушни превозвачи, само ако местните нямат редовни полети до съответната дестинация или нямат билети за съответната дата. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване