10/15/15 15:21
(http://pik.bg)

Свободная пресса: Вашингтон обещава на българите и гърците енергиен рай без Русия

Свободная пресса: Вашингтон обещава на българите и гърците енергиен рай без Русия

Прекъснал реализирането на обходните маршрути за доставка на руски енергийни ресурси, Вашингтон е подготвил „утешителна награда“ за страните от Източна Европа. Ако се вярва на американския посланик в България Родерик Мур, България и Гърция ще се греят тази година не на руски газ, а на мисълта за скорошното строителство на газопровода-интерконектор между тях, пише Свободная пресса, цитирана от "Фокус".
Новата тръба между двете страни ще се използва за получаването на синьо гориво от други два строящи се в момента газопровода – СПГ от терминала в гръцкото пристанище Кавала и тръбопровода предназначен да доставя газ от азербайджанското газово находище Шах Дениз. Посланикът явно се старае да смекчи законното възмущение на София и Атина, които от отдавна се използват от САЩ в качеството си на разменни монети в голямата геополитическа борба срещу Русия. „Ако има други източници на газ , заобикалящи Русия, България ще може да се възползва от тях“, Мур успокоява и „братушките“, и гърците.
Поддържайки линията, която доведе до срива на руския проект „Южен поток“ (а неговата алтернатива „Турски поток“ е в „замразено“ състояние), Родерик Мур побърза за увери аудиторията си, че американско-азербайджанският проект е продиктуван не от користни цели, а е приятелско предложение от администрацията на президента Барак Обама към България. Според него САЩ нямат „пряк търговски интерес… освен потенциални бъдещи доставки на газ от Северна Америка“. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване