10/15/15 08:29
(http://www.klassa.bg/)

Юнкер: Борисов е златното момче на България

 Бойко Борисов е златното момче на България. Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер преди минути в Брюксел. 

Тримата първи в Европа - Юнкер и шефовете на ЕП Мартин Шулц и на Европейския съвет Доналд Туск, се събраха заедно за откриването на изложба на Варненското златно съкровище в ЕП. На нея присъства премиерът Бойко Борисов. Тя е организирана от евродепутата от ГЕРБ /ЕНП Емил Радев със съдействието на Община Варна и затова и кметът Иван Портних е в Брюксел. 

"Когато говорим за Варна не мога да съм обективен. Бях във Варна, влюбих се в този град, но не знаех нищо за това злато, а сега имам парчета в джоба", похвали се още Юнкер. Това показва, че България е не само велика, но и стара нация, продължи той. Шефът на ЕК обеща да гостува във Варна до края на годината и предупреди Портних да подготви града. "Да живее Варна, да живее България", емоционално завърши Юнкер.
"Уникално събитие, не помня друг случай трима председатели на институции и премиер да са откривали изложба", каза и шефът на ЕП Мартин Шулц и определи това като "напълно заслужено за България".

Шулц разказа, че в ЕП всеки ден се открива изложба - от раздаване на сладки от Италия и до такава за червеи. "Но, без да се шегуваме, за да сравня тази изложба с другите -  гордост е за нас в ЕП, че представяме една от най-важните изложби от историческа гледна точка", допълни той. Но те не знаят колко вида червеи има и, че най-дългият е 11 метра, репликира го Юнкер и разсмя събралите се.

"Изложбата е важна още, защото сме изправени пред нови проблеми. Преди 20 г., когато бях избран за първи път в ЕП, не съм си и помислял, че ще дойде време да си  говорим за теми с толкова омраза,  предразсъдъци. Затова трябва да продължим да учим един за друг. Не вярвам, че много хора в тази сграда знаят, че България, а и Румъния, пренадлежат към една от най-старите и важни традиции в света", продължи Шулц. И определи изложбата на Варненското злато като "принос в борбата срещу предразсъдъците и липсата на познание". И се гордея с тази изложба която показва културно историческата наследство на една древна държава като България, допълни шефът на ЕП.
Показва, че България е не само велика, но и стара нация.

"Изложбата не само показва колко е богата историята на България,  но и колко ние, българите,  ценим и пазим нашата история. А народ, който цени историята си, той внимателно твори настоящето и бъдещето си. Сега това е в ръцете на нашия народ, на нашето правителство, на нашия премиер. 

Като човек, който отговаря за парите на Европа, се гордея много, че правителството ни много добре работи с тези пари", включи се и еврокомисарят Кристалина Георгиева.
Самият Борисов благодари на тримата първи в Европа за присъствието и се обърна към тях с "уважаеми големи". Той обяви, че само Шулц не е бил във Варна и го покани.
Премиерът не подмина и темата за бежанците. В присъствието на тримата големи той разказа за срещата си с турския премиер в Истанбул и предаде послание от него. Днешните проблеми с бежанците са такива, че всички ние трябва за сме обединени и да си помагаме, за да намерим правилното решение за да помагаме на милионите, които бедстват по света, каза Борисов.

Той благодари и на евродепутатите от другите партии, които също уважиха изложбата. "Драго ми е, че сте заедно тук, защото това е наше, българско и ние сме едно", каза премиерът, а след официалната част лично отиде и се ръкува с повечето от тях.
Емил Радев пък подари на тримата първи в Европа реплика на най-известния предмет от съкровището.

 
 
Председателите на ЕП Мартин Шулц, на ЕК Жан-Клод Юнкер и на Съвета на Европа Доналд Туск с Кристалина Георгиева и евродепутатът Емил Радев
 
 
Кристалина Георгиева и Емил Радев показаха Варненското злато на тримата първи в Европа
 
Кристалина Георгиева показа най-старото злато в света на тримата първи в Европа
Председателите на ЕП Мартин Шулц, на ЕК Жан-Клод Юнкер и на Съвета на Европа Доналд Туск с Кристалина Георгиева, евродепутатът Емил Радев и кметът на Варна Иван Портних

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване