10/16/15 13:02
(http://www.dnevnik.bg/)

Божидар Димитров започна подписка за медали за граничарите


Няколко часа след като афганистански имигрант беше застрелян на българска територия, край град Средец, от полицай на "Гранична полиция" и много преди да е приключило разследването по случая, български политици и публични личности се обявиха в подкрепа на техните действия и ги предложиха за медали. 

И.д. директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров започна подписка в интернет за награждаване "с висш орден" на граничарите, в която не пропуска да спомене, че в миналото граничари, които пропускали нарушители се наказвали със смърт. "Чужди автори, пишейки със завист за българската система за държавни граници, казват, че по границата е минавал вал с ров увенчан, както и днес от ограда с бодлива тел... Тримата граничари от Средец във висша степен са изпълнили дълга си на българска гранична стража, задържайки с опасност за живота си група от превъзхождащи ги двадесет пъти млади и здрави нарушители на границата." До 12.30 часа в петък подписката е подкрепена от над 660 души.

В сутрешния блок на Би Ти Ви лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че по нарушителите на границата трябва да се стреля на месо и предложи граничарите да бъдат наградени с медали.

"Защо трябва да внушаваме, че нашите гранични полицаи имат чувство за вина? Българските граничари трябва да бъдат удостоени с медал, защото са си свършили работата... Става въпрос за авантюристи на възраст между 20 и 30 години, въоръжени и търсят "на баницата мекото". Търсят да се наместят някъде, където има социална система и да получават помощи", коментира Симеонов.

ВМРО призовава за солидарност с полицията и униформените служители, които охраняват страната ни, в официална позиция, разпространена до медиите. "Българското общество трябва да подкрепи служителите на МВР, а не да им се внушава вина...  Партията изразява пълна солидарност с момчетата, командировани по границата и разделени от семействата си, за да бранят Отечеството", се казва в позицията.

Подобно мнения изрази и лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. Пред Нова телевизия тя обяви, че държавата трябва да защити действията на служителите на МВР и изрази недоумение защо се е налагало главният комисар Георги Костов да се обявя "гузно" на пресконференцията тази сутрин. "МВР демонстрира гузна съвест по случая със стрелбата срещу групата афганистанци, преминали незаконно границата ни с Турция в четвъртък вечер... Не бива да се създава психоза у служителите на МВР, така че те да се въздържат от стрелба в подобни случаи. Те трябва да упражняват правомощията си."

Заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на отбраната Цветан Цветанов беше по резервиран в изказванията си и призова да се изчакат резултатите от разследването. "Процесуално следствените действия по случая с рикошета, който уби мигрант, ще изяснят има ли проявена агресия в случая и дали се касае за случай на неподчинени... МВР е готово да реагира адекватно дори в случай, че вълната от нелегални имигранти на границата се засил", е заявил Цветанов, цитиран от агенция Фокус.

На пресконференцията тази сутрин беше потвърдена информацията за загинал имигрант след предупредителен изстрел от служител на "Гранична полиция". Пред "Дневник" източници на МВР потвърдиха, че най-вероятно става дума за рикошет в мост, под който са се крили имигрантите. Предполага се, че те са изчаквали в района на Средец транспорт към по-нататъшна дестинация. Няма конкретна информация как, кога и къде са пресекли границата и са се предвижили до Средец.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване