10/16/15 06:50
(http://pik.bg)

Българска асоциация приветства съпротивата на евродепутати срещу свободния режим за ГМО

Българска асоциация приветства съпротивата на евродепутати срещу свободния режим за ГМО

Асоциация на българските села (АБС) приветства решението на ЕП за по-рестриктивен режим за ГМО, съобщиха от организацията.
От АБС твърдят, че са единствената българска НПО, осъществяваща дейност в селските райони и свързаните с нея аграрни сектори, която изразява категоричната си позиция по въпроса за генномодифицираните организми.

Асоциация на българските села приветства доклада и решението на Комитета по околна среда към Европейския парламент, който изрази ясно и обоснова опозицията си срещу предложените от Европейската комисия (ЕК) промени, даващи свобода на отделните държави членки сами да решават за режима на ГМО на тяхна територия.
Отхвърлянето на предложението на ЕК е един много добър ход, който гарантира устойчивото развитие на селските райони в Европа. Ако режимът за ГМО се остави само до решения на национално ниво, това ще изкриви основните принципи на пазарната икономика и конкуренцията и ще постави под сериозен риск секторите на зърнопроизводството и животновъдството. Това би заплашило и препитанието на животновъдите, които разчитат на внос на фуражи и фуражни компоненти. От своя страна биха били застрашени и потребителите по хранителната верига.
Представеният и гласуван със сериозно мнозинство (47 за, 3 против, 5 въздържали се) доклад на евродепутата Джовани Ла Виа ще бъде гласуван окончателно на пленарна сесия на 28.10.2015г. в Брюксел.
Все още нито една браншова аграрна организация в България не е изразила становище по въпроса за ГМО, което е сериозен минус в обществената ангажираност по тази важна тема, свързана с основите на чистото земеделско производство. Дългосрочната визия за развитие на селските райони и земеделието е свързана не само в решаването на текущите проблеми, изплащането и размерът на субсидиите, но и с общоевропейските решения за бъдещето на аграрния сектор, твърдят от АБС. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване