10/16/15 12:44
(http://pik.bg)

ВСС отново ще гласува Нели Куцкова за шеф на апелативния съд

 ВСС отново ще гласува Нели Куцкова за шеф на апелативния съд

Висшият съдебен съвет ще трябва отново да проведе гласуване дали съдия Нели Куцкова да оглави Софийския апелативен съд. Това става ясно от мотивите на Върховния административен съд (ВАС), който днес отмени решението на ВСС, с което съдия Нели Куцкова не бе избрана за председател на Софийския апелативен съд. Единственият аргумент на тричленния съдийски състав – Александър Еленков (председател и докладчик), Атанаска Дишева и Тодор Тодоров, е, че няма никакви мотиви за отрицателния вот на съвета, което е съществено процесуално нарушение, съобщава "Правен свят".

На 30 април т.г. ВСС проведе избор за председател на САС. Единственият кандидат бе съдия Нели Куцкова. След нейното изслушване, деветима членове на съвета, един след друг, изразиха само и единствено положителни становища на съдия Куцкова и декларираха, че ще я подкрепят. Това бяха председателят на ВКС Лозан Панов, представляващата ВСС Соня Найденова, Камен Иванов, Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев, Светла Петкова, Юлия Ковачева, Михаил Кожарев и Незабравка Стоева. А Магдалена Лазарова изтъкна по време на изслушването, че е впечатлена от концепцията на кандидата. При гласуването обаче само 9 от присъстващите 19 членове на съвета я подкрепиха. След вота се разрази скандал, по време на който стана ясно, че други двама кадровици са гласували за Куцкова – това бяха Юлиана Колева и Елка Атанасова. Логично при това положение бе съдия Куцкова да е подкрепена от 12, а не от 9 души.

В мотивите си ВАС казва: "Оспореното от съдия Нели Куцкова решение на Висшия съдебен съвет е взето при съществено нарушение на процесуалните правила по чл. 34, ал. 3, изр. 1-во и чл. 171, ал. 1, изр. 2-ро ЗСВ, довело до противоречие между изразените становища и получения при гласуването резултат, представляващ решението на Висшия съдебен съвет." Върховните съдии добавят, че имайки предвид положителните становища за професионалните и нравствени качества на съдия Куцкова, както и изказванията на членове на съвета, тя е трябвало да бъде избрана за административен ръководител. Но полученият резултат е отрицателен. "Според чл. 34, ал. 3, изр. 1-во ЗСВ за мотиви на решение на Висшия съдебен съвет, прието с тайно гласуване, с което не се приема направено предложение, се смятат изказаните от членовете на Висшия съдебен съвет отрицателни становища, ако има такива. В случая няма изказани отрицателни становища, които да бъдат приети за мотиви на решението. Следователно то няма мотиви, каквито изисква чл. 171, ал. 1, изр. 2-ро ЗСВ. Липсата на мотиви е съществено нарушение на посочените процесуални правила, довело до противоречие на негативното за съдия Нели Куцкова решение на Висшия съдебен съвет", аргументира се ВАС. Тричленният състав обяснява още, че ВСС е следвало да има предвид и принципите на административния процес, според които актовете на съвета се издават "за целите, на основанията и по реда, установени от закона, след преценка на всички факти и доводи от значение за случая, при упражняване на правомощията (предоставената от правовия ред власт) по разумен начин, добросъвестно и справедливо". ВАС връща преписката на ВСС за ново произнасяне. Решението е окончателно. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване