10/16/15 07:43
(http://pik.bg)

Дете падна във врящ извор, родителите искат 100 000 лв.

Дете падна във врящ извор, родителите искат 100 000 лв.

одителите на 9-годишния Н.П. от Велинград са завели иск за 100 000 лева срещу общината в курортния град заради безстопанственост. Според тях кметството не е обезопасило минерален извор, в който детето паднало и получило значителни изгаряния, предаде Марица.бг. Административният съд в Пазарджик отхвърли иска за обезщетение с решение от 14 октомври.

Малкият Н.П. паднал във врящия поток с температура 98 градуса, докато си играл в квартал "Каменица" във Велинград на 26 декември 2009-а. Силно обгорели крачетата и задните части на малчугана. Родителите му веднага го закарали в болница "Свети Георги" в Пловдив с 36% изгаряния. Според съдебно-медицинската експертиза подобно изгаряне е съпроводено с големи болки и страдания. В болницата в Пловдив детето е лекувано до 20 януари 2010, когато е изписано за домашно лечение. В следващата година било лекувано от специалисти и по време на делото експерт на съда констатирал, че крачетата му са зараснали и на мястото на изгарянията има депигментирана кожа, а мускулите са се развили нормално.

Съдът обаче не е признал вината на общината за безстопанствено отношение към нейни съоръжения. Родителите твърдят, че детето е пострадало на терена на общинския минерален извор "Сярна баня". При огледа на вещите лица се оказало, че мястото, което те сочат, е обезопасено още през 2005-а. Около извора имало 2-метрова тухлена ограда, а каптажът и сондажът били запечатани с метални капаци и до тях нямало свободен достъп.

На практика се оказало, че мястото, където е станал инцидентът, сега е суха дупка и най-вероятно момчето е паднало в локва, образувана от спукана тръба. Дупката се намирала извън общинския терен и наоколо нямало извираща вряла вода. Мястото на инцидента всъщност попадало в терен, собственост на софийско дружество, който според общинските планове е предвиден за улица.

Оказва се, че родителите на пострадалото момченце са завели иска си не срещу когото трябва. Тъй като имотът, където е станал инцидентът, е частна собственост, магистратите не откриват доказателства за безстопанственост на общината, макар да признават понесените страдания от детето.

Според решението на Административния съд родителите на детето вместо да получат обезщетение, ще трябва да платят адвокатския хонорар на общината в размер на 6000 лева. Решението на пазарджишките магистрати може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване