10/16/15 07:50
(http://www.klassa.bg/)

Нов вид принтирана „изкуствена кожа“ превръща натиск в нервни импулси

 Нов вид сензори могат да проправят път към създаването на „изкуствена кожа“, която възпроизвежда истинско усещане за докосване, пише The Verge. В изследване, публикувано в журнала Science, инженери от Станфордския университет съобщават, че са създали разтегливи електрически вериги, които засичат натиск и предават информацията директно към тъкан от мозъка на мишка. След извършване на допълнителни изследвания изобретението би могло да се използва за протези, които са по-чувствителни към заобикалящата ги среда и по-лесно се управляват. 
При протезите докосването може да внесе разликата между това човек просто да взаимодейства със света и това действително да усеща това взаимодействие. През последните няколко години се доближаваме все повече до имитацията на поне част от способностите на истинската кожа. Едно от най-обещаващите постижения са гъвкавите платки и сензори, които засичат разтягане, топлина, натиск и други въздействия. Въпросът обаче е не само да разберем как да уловим въздействието, усещано като докосване, а и да накараме мозъка да го регистрира. 
Алекс Хортос, един от авторите на проекта, посочва, че предаването на информация от изкуствена кожа често включва аналогови сигнали, превръщани чрез компютър или микроконтролер в нещо, което човешкото тяло е в състояние да обработи. Това преобразуване добавя „шум“ към данните, които получава мозъка и изисква повече енергия. Целта на екипа от Станфорд е да промени начина на работа на сензора и да съкрати процеса. 
Учените са конструирали сензор, който съдържа разтеглива принтирана електрическа верига и пласт от въглеродни нанотръбички. Нанотръбичките провеждат толкова повече електричество, колкото по-голям е натискът върху тях. Така се създава серия от електрически импулси, които биха могли да се изпратят към мозъка подобно на морзов код. Хортос обяснява, че кожата улавя и изпраща информация по подобен начин. 
Следващата стъпка е размерът на индивидуално принтираните сензори, наричани от изследователите „пиксели“, да се смали, за да може по-голям брой от тях да се събират на по-малка площ. Както при събирането на повече пиксели на компютърен екран, това ще позволи на материала да усеща по-детайлно натиск, като в същото време може да позволи на екипа да добави сензори, имитиращи други характеристики на истинската кожа. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване