10/16/15 08:10
(http://www.dnevnik.bg/)

Рикошет от изстрел във въздуха е първото обяснение за смъртта на имигрант на границата


Имигрант от Афганистан е бил застрелян при инцидент край българо-турската граница късно в четвъртък вечер, докато група от 50 мигранти са опитали да пресекат границата към България в района на град Средец.

Главният секретар на МВР Георги Костов заяви на пресконференция тази сутрин, че вероятната причина за смъртния случай е рикошет от куршум, изстрелян във въздуха от граничен полицай.

"Снощи около 22 часа наш граничен патрул от трима граничари и полицаи в района на ГПУ Средец се е натъкнал на 54 нарушители, незаконно проникнали в страната ни. Всичките нарушители са мъже и към момента са задържани, на видима възраст между 20 и 30 години, във видимо добро състояние, заявили са, че са от афганистански произход. По време на задържането имаме данни, че са оказали съпротива. Един от служители е произвел изстрел и, по негови думи, от рикошет е пострадал и впоследствие е починал един от нарушителите на държавната ни граница", заяви Костов и допълни, че служителите на Гранична полиция са с дългогодишен опит.

Задържаните ще бъдат транспортирани до центъра в Елхово.

Няма задържани български граждани.

Засегнатият в тила мигрант е починал по-късно в болница. Останалите нарушители са били задържани. Категорично беше опровергана първоначалната информация за престрелка между мигрантите и българския граничен патрул. Окръжната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство по случая.

Наблюдаващият делото прокурор Десислава Трифонова обяви, че на мястото на инцидента са били извършени два огледа. Иззето е оръжието, с което е произведен изстрела и предстои да се направи съдебна експертиза.

Премиерът Бойко Борисов е прекратил участието си на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел и е излетял към България.

Това е първият случай на застрелян имигрант по границата на България от началото на бежанската криза.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване