10/16/15 10:43
(http://pik.bg)

Рикошет уби нелегален имигрант край българо-турската граница

Рикошет уби нелегален имигрант край българо-турската граница

54 души е наброявала групата от мигранти, влезли незаконно на територията на България. Срещу тях в пресечена местност тази нощ са се изправили трима служители на МВР.

Нарушителите не са се подчинили на полицейско разпореждане и принудили български полицай да употреби оръжие. Това е първият случай на застрелян имигрант, който се опитва незаконно да навлезе на територията на Европейския съюз. За среднощната стрелба на границата подробности тази сутрин даде главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов и окръжният прокурор Калина Чапкънова, предаде  БГНЕС.

Инцидентът стана около 22 часа край Средец. Комисар Костов обясни, че граничният патрул се натъкнал на групата от 54 души от чужд произход. Граничните полицаи предприели действия по задържането им, но срещнали съпротива. Един от полицаите стрелял предупредително, куршумът рикоширал и един от нарушителите пострадал. По-късно починал. Съотношението на силите е трима служители на МВР срещу 54 нарушители, заяви Георги Костов.

Запитан какво ще рече, че групата нелегални мигранти е проявила съпротива, комисар Костов каза: Означава форма на агресия. В момента имаме задържани 54 нарушители – всички са мъже между 20 и 30 години, самоопределят се с афганистански произход и определено са в добра спортна форма, посочи комисар Костов. Той уточни, че служителите на МВР, които са били в района тази нощ, са дългогодишни служители с опит. Главният секретар на МВР посочи още, че мястото, през което са проникнали нарушителите е силно пресечен терен. Пробивът е регистриран от системата за охрана на границата.

Това е и причината служителите на МВР да са на това място, уточни Костов и посочи, че все пак държавната ни граница не се охранява човек до човек. Тези хора са незаконно проникнали през границата, точното място тепърва ще се установява. Хората са задържани, предстои да бъдат прехвърлени в приемния център в Елхово, каза още комисар Костов. Той уточни, че в момента няма задържан български гражданин. Няма и лице, което е с български документи за самоличност. Има обаче голяма вероятност някой от задържаните нарушители да е с познания за релеф. Костов предположи, че най-вероятно задържаните са икономически имигранти, но това тепърва предстои да се установява. „Нашите служители на границата са подложени един силен миграционен натиск”, заяви Костов. 1200 са задържаните към момента в центровете чужденци. От тях близо 900 са хората от Афганистан. Гранично-полицейското управление в град Средец, област Бургас, охранява малко под 24 км сухоземна граница.

Структурно то е част от регионална дирекция „Гранична полиция“-Елхово. Прокуратурата работи по всички възможни версии във връзка с инцидента. Няма 24-часово задържане спрямо евентуалния извършител, съобщи от своя страна окръжният прокурор Калина Чапкънова. Прокуратурата беше незабавно уведомена, на място бе изпратен дежурен следовател, уведомен е и главният прокурор Сотир Цацаров. Досъдебното производство е започнало с оглед на местопроизшествието, съобщи Чапкънова. Тя обясни, че при огледа е иззето огнестрелно оръжие и пълнител в него. В пълнителя е имало 7 патрона при вместимост 8. Бил е възпроизведен само един изстрел. Самата експертиза все още не е извършена, каза окръжният прокурор и допълни, че е извършен още един оглед на 65 метра от мост, където е станал инцидентът.

На пострадалото лице е била оказала медицинска помощ и затова тялото е било преместено. Извършен е и втори поглед, назначена е съдебно-медицинска експертиза. Иззета е раница, която е била на гърба на починалото лице, два мобилни телефона и огнестрелно оръжие. Това са вещите на този етап, които са иззети. Днес биха могли да бъдат извършени и други процесуални действия. Не е изключено и повторен оглед на местопроизшествието, каза още окръжният прокурор. Инцидентът край Средец принуди премиера Бойко Борисов да напусне предсрочно срещата на Върха на Европейския съюз и да отпътува обратно за София.

Към полунощ той е уведомил председателя на Европейския съвет за инцидента. До края на заседанието той ще бе представляван от президента на Литва Далия Грибаускайте, което е съобразено с правилата за срещите на европейските лидери. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заедно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск изразиха съпричастност с България. „Ние сме с България”, заяви Юнкер и съобщи, че е информиран за инцидента край Средец, при който загина един нелегален мигрант. Според Туск "най-важното нещо е опазването на външните граници на ЕС". 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване