10/16/15 18:25
(http://pik.bg)

С пари от ниви кърпим семейния бюджет

С пари от ниви кърпим семейния бюджет

Все повече хора продават земеделската земя за закърпване на семейния бюджет. Най-често парите се ползват за покриване на стари дългове, за лечение или пътуване в чужбина. Друг мотив за продажба на нивите е невъзможността те да носят добра рента или споровете с други роднини. Това отчетоха от българската компания за купуване и наемане на земя „Агрион”.

Бели пари за черни дни – на практика това е земята, която притежават милиони българи, но малко от тях осребряват тази печалба на време. Най-често с тях се разпореждат далечни роднини, които са останали да живеят близо до парцелите. Хората не използват този свой актив ефективно, заради ниската й доходност, трудностите при управлението й, както и отдалечеността, което поражда необходимост да се ангажират роднини.  Почти никой не обработва самостоятелно земята си, най-честата практика за нейното управление е отдаването под аренда, а всеки пети я е оставил да пустее, показват още данните на „Агрион”.

Беше отчетено още,  че по-малко от половината собственици притежават земя, която е изцяло комасирана. По-често тя е частично или напълно раздробена на малки части, с което се обяснява и амплитудата на цените между по-големите окрупнени парцели и по-малките. Сделките са за до 10 дка, а средната притежавана земя е 20 дка. като собствениците  живеят на над 100 км разстояние от нивите си. Обикновено клиентите търсят купувач в лицето на близките, роднини и познати, а решението за продажба се взима в семейството. „Радваме се обаче, че в последната година специализираните фирми за управление на земеделски земи  като „Агрион” вече са водещ фактор, към който биха се обърнали търсещите да продадат”, посочиха експертите. Фирмата има 24 офиса в цялата страна като се очаква да отвори нови търговски точки и да пусне още услуги.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване