10/17/15 10:10
(http://www.klassa.bg/)

Асад си делял газовия бизнес с „Ислямска държава“

 Властите в Сирия си сътрудничат с терористите от „Ислямска държава“ в газовия бизнес, пише в. „Файненшъл таймс“. ИД контролира поне 8 електростанции и най-големия газопреработващ завод в страната. От своя страна властите в Сирия разполагат с възможности за управление на въпросните производства. По данни на изданието изработената електроенергия се деляла горе-долу на две между Сирия и ИД, освен това джихадистите получавали и гориво. Независимо от сътрудничеството двете страни продължават сблъсъците помежду си и това се използва от сирийските власти като доказателство, че няма договореност с терористите. Сблъсъците според изданието са заради желанието да се спечелят по-изгодни условия, но противниците не целят да се унищожат един друг.

Междувременно стана известно, че Русия ще създаде единна военна база в Сирия за борба с терористите от "Ислямска държава", заяви ръководителят на операцията ген.-полковник Андрей Картаполов. "Това ще бъде единна база, която ще включва няколко компонента - морски, въздушен и сухопътен", заяви Картаполов в отговор на въпрос за възможности за създаване на две руски бази в Сирия - сухопътната в Латакия и Военноморската в Тартус.

Кораби на руските военноморски сили в Средиземно море могат да започнат удари по "Ислямска държава" в Сирия, заяви още Картаполов.

Руските военни постигнаха внушителни резултати в Сирия, заяви руският президент Владимир Путин в Казахстан."Действайки по въздух и море срещу предварително съгласувани със сирийците цели, нашите военнослужещи постигнаха внушителни резултати. Унищожени са десетки командни пунктове и складове с боеприпаси, стотици терористи и голямо количество бойна техника", каза президентът.

 

 

Междувременно турски изтребители свалиха безпилотен самолет на границата със Сирия, според САЩ става дума за руски дрон, Русия обаче заяви, че всичките й самолети са се прибрали на базата. Малко по-късно турският генерален щаб заяви, че става дума за Орлан-10 - дрон руско производство, но принадлежността му така и не стана ясна.

Сирийски войски, подкрепяни от ливанската „Хизбула" и ирански бойци, са започнали офанзива южно от Алепо, разширявайки своята контраатака срещу екстремистите в Западна Сирия с подкрепата на руските въздушни удари. Алепо, търговски и индустриален център близо до границата с Турция, беше най-големият сирийски град преди започването на войната през 2011 г., която избухна в резултат на протестите срещу управлението на Асад.

Контролът върху града, все още дом на 2 млн. души, е поделен между правителството и екстремистите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване