10/17/15 10:02
(http://www.klassa.bg/)

Енцелад луната на Сатурн

 Изображение показва кратери по повърхността на Луната, но това не е наша - това е заледения сателит на Сатурн, Енцелад. НАСА е получила първата партида от снимки които Cassini е направил по време на неговото прелитане близо до северния полюс на небесното тяло на 14 октомври.

 

 

Това е първият път, когато виждаме тази част от Енцелад отблизо, тъй като тя винаги е изглеждала погълната от зимната тъмнина предишните пъти когато космическия кораб е минавал. Очевидно, НАСА очаква неговата повърхност, зда бъде осеяна с кратери въз основа на образите с ниска резолюция, заснети от Вояджър преди десетилетия. Оказва се, че тя наистина е осеяна с кратери, и че тя също е покрита с тънки пукнатини. "Тези тънки пукнатини са навсякъде по Енцелад", каза член на екипа на Cassini, Пол Халфенстейн ", а сега виждаме, че те се простират през северните терените, също така."

 

 

Прелитането на 14 октомври е било първото от три - сондата е планирано да влезе в рамките на 30 мили от лунния южен полюс на 28 октомври. Последната среща ще бъде на 19 декември, и това може да е последният път когато Cassini лети близо до Енцелад, тъй като има други мисии за изпълнение в рамките на оставащите му две години живот.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване