10/17/15 10:05
(http://www.klassa.bg/)

Избраха най-добрите научни снимки

 Всяка година, конкурса Nikon Small World представя до най-добрите микроскопски изображения на учени от цял свят. Резултатите са странни и красиви. Конкурсът представя това, което учените виждат през своите микроскопи ежедневно на широкия свят. Снимките са винаги впечатляващи и тази година не е по различно.

 

Първо място заема Ралф Грим от Куинсланд, Австралия, които е уловил окото на медоносна пчела покрито с прашец от глухарче на тази снимка. Увеличена 120 пъти, тя разкрива микроскопичната сложност на оптичната система на насекомото.

 

 

На второ място е изображението на Кристен Ърл, Габриел Билингс, Кей Си Хуанг и Джъстин Соненбърг показва разрез на дебелото черво на мишка, колонизирано с човешка микрофлора. Можете да видите бактериите в червено, тъканта на дебелото черво в синьо и слоя слуз, който ги разделя в зелено.

 

 

Това извънземно изглеждащо изображение е в действителност отворът на Bladderwort - вид сладководно месоядно растение – увеличено 100 пъти. То е било заснето от д-р Игор Сиванович от Медицинския институт Хауърд Хюз и взе третото място.

 

 

На четвърто място е тази снимка на част от лабораторно отглеждана от човешка млечна жлеза. То е направено от Даниел Х. Милър и Итън С. Сокол от Института за биомедицински изследвания Уайтхед

 

 

На пето място, но не последно е този жив образ на притока на кръв в мозъка на мишка, заснет с помощта на оптично честотна областна фотография. Заснет е от д-р Джорджо Сеано и д-р Ракеш Дж. Джейн от мадицинско училище Harvard.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване