10/17/15 20:38
(http://www.dnevnik.bg/)

НА ЖИВО: България и Франция определят с тайбрек финалиста на Евроволей


Българският национален отбор по волейбол играе срещу Франция във втория полуфинал на европейското първенство в София. Двата отбора ще определят съперника на Словения на финала в неделя.

Това ще е първа среща между двата състава от финала на втора група на Световната лига във Варна, когато "петлите" спечелиха категорично с 3:0. И тогава, а и след това те показаха невероятно висока класа, която кара специалистите да са умерени в прогнозите си за предстоящия мач.

Франция е актуалният шампион в Световната лига и спечели последните два мача срещу играчите на Пламен Константинов. 

Българският национален отбор само веднъж в историята си е стигал до финал, като през 1951 г. завършва със сребърни медали след Съветския съюз. Иначе е печелили четири пъти бронзови медали, за последен път през 2009 г.

Развитието на мача (най-новото е отгоре)

Нгапет изпрати топката в мрежата от начален удар за 3:1. След това топката е докоснала антената и преднината на България се увеличава на 4:1.

България повежда с 2:0. Отлично начало на тайбрека.

Начало на тайбрека

Лошо - Нгапет направи нов блок, този път на Николов и Франция печели четвъртия гейм с 25:21. Полуфиналът ще се реши в тайбрек!

Еврин Нгапет се включи в най-неприятния момент и увеличи преднината на Франция на 24:20 с атака и единичен блок. В основата на проблемите е е флот сервисът на Льо Гоф.

Е, всяка серия си има край - Алексиев е хванат на блок за 20:22. Българският отбор знае как се играе в тайбрек, ако се стигне до там. Досега спечелиха два на първенството.

Още веднъж Антонин Рузие е хванат на блок. Изглежда вече националите ни хванаха как да го спрат - 20:20.

Влизането на Мирослав Градинаров отново не донесе желания резултат при изпълнението на начален удар - 18:19. Хубавото е, че днес няма изпълнител на мощен начален удар.

Алексиев продължава да е играчът на мача за България и вероятно при какъвто и да е развой нататък. Той отбелязва и за 14:16, и за 15:16 след отскок от място. Изравняване при 16:16. Най-после блок срещу Рузие. Дали това ще е обратът на развоя, както във втория гейм?

Отново Нгапет е хванат на блок за 13:15, но сбърканият сервис на Йосифов води до втора техническа пауза при 13:16.

Французите поддържат разлика от три-четири точки, а разиграха и останалите си играчи освен Рузие. Лошото е, че те държат инициативата.

След като за първите три гейма Рузие направи 19 точки, най-накрая изкара една топка в аут за 8:9. След това Рузие все пак успя да закачи пръстите и 8:10. 

Все пак французите посрещнаха първата техническа пауза с аванса от две точки при 8:6. 

Французите започват с много по-високо самочувствие и почти всичко им се получава. Отново поведоха в резултата, а Тодор Алексиев спасява положението.

Начало на четвъртия гейм

Рузие печели втори геймбол, а след това лошото посрещане дава възможност за контратака. Гейм за Франция с 26:24. Невероятно силен гейм за Рузие, който извади френския отбор от хаоса. Всъщност само той играе постоянно, другите - от време на време.

Първият геймбол за Франция е неутрализиран с атака през центъра с Йосифов - 24:24.

Пенчев извади нова точка с блокаут по тройната блокада, а след това Йосифов направи блок за 23:23. Изоставането е наваксано!

Въпреки препирнята около смените, които Константинов не успя да извърши, едната точка е наваксана. Селекционерът получи и жълт картон. След това смените са факт - Градинаров и Петков са на игрището. Но сервисът на Градинаров е в мрежата 21:23.

Владо Николов е хванат на блок - 18:21. Кой е казал, че "петлите" ще се предадат лесно. След това нова добра комбинация Братоев - Тодоров. Ще могат ли да обърнат резултата? Пенчев прокара топката между тройния блок и мрежата за 20:22.

Ето, че Братоев вкара Тодоров играта и той бележи през центъра за 17:19. Дълго разиграване след това със страхотна намеса в защита на либерото на Владислав Иванов. Съдиите отсъдиха аут на атаката на Николов, но повторението показа, че има блокаут - 18:19.

Отново Рузие бележи за 16:14 и втора техническа пауза. После пак той поддържа разликата от две точки. Този път французите не се дават лесно, а Пенчев сбърка за 16:19.

Французите отново започнаха да рискуват началния удар и изкараха два в аут. Резултатът се движи точка за точка - 14:14.

С изолиран Ники Пенчев, Алексиев отново държи фронта в атаката от зона 4 - 11:12. След това отново Николов изравнява резултата.

Теодор Тодоров отново е безупречен на блокада срещу Нгапет - резултатът отново е изравнен при 10:10.

Нгапет е до голяма степен извън играта, но Рузие е голям тормоз. Владимир Николов обаче също отговаря с две успешни атаки, въпреки блокадата срещу него 9:10.

Две поредни точки на Алексиев, който продължава да е на гребена на вълната. А и блокът срещу Нгапет продължава да е безупречен - 7:8.

Рузие се разигра и е неудържим от началото на гейма, а техническата пауза идва при 5:8.

Тодор Алексиев отбелязва първата точка за 1:3. После сбърка началния удар. Тези грешки се увеличиха значително във втория гейм.

Франция повежда с 3:0. Това засега не е критично, като се има предвид обрата, който направиха националите ни във втория гейм.

Начало на третия гейм

Шест блока за България във втория гейм! Но и цели 10 грешки, подарени за съперниците. До тук Тодор Алексиев е лидер в атака с 8 точки.

Николов не е товарен много, но когато трябва се намесва - бомбена атака за 24:21. А при 24:22 френският блок докосна мрежата при негова атака. Втори гейм за България - 25:22.

Французите не могат да организират контраатаката си и топката отлита в аут край антената за 23:20. Поредица от смени и почивка за Константинов, които забавят играта при 23:21, когато Рузие трябва да изпълнява начален удар.

Резервата Марешал изважда началния си удар в аут, но след това и Алексиев направи същото - 22:20.

Националите ни поведоха с 19:18 след блок, който пада в края на френското поле, а след това атака на Франция отива в аут. Обратът е факт! Три точки след сервис на Николов 21:18. Лошото посрещане на французите постави Тинюти в невъзможност да се справи с блока на Тодоров.

Страхотен троен блок след дълго разиграване за изравняване на резултати и 17:17. Пасивът от четири точки вече е неутрализиран, а идват решителните моменти в гейма.

Днес Тодор Алексиев е неузнаваемо добър! Ако досега това не беше неговият турнир, то днес може да се окаже неговият мач.

Аут от начален удар и след това грешка на Нгапет, който забива край блокадата, но извън полето. Третата поредна точка  идва от чудесен блок срещу диагонала на съперниците ни - 15:16. Вече са само на една точка дистанция.

Николай Пенчев е основна цел на началния удар за французите. Той завърши само с 22% отлично посрещане в първия гейм. Блок на Франция води до втората техническа пауза при 12:16.

Рузие е хванат на мрежата и разликата е намалена на 12:14. Хубавото е, че центровете на французите не са много активни.

10:12 - чудесен блок срещу Кевин Тили на Виктор Йосифов. След това Рузие изпрати бомбен начален удар - 10:14.

Лошото е, че французите поддържат аванс от три-четири точки. Трябват няколко  брейкпойнта, но грешките на Франция от сервис останаха в миналото.

След прекъсването на Пламен Константинов Нгапет отново вкара топката директно от начален удар. Добре, че Алексиев успя с атаката, за да се превърти сервисът на Нгапет.

Алексиев с блокаут намалява изоставането за 6:8. След това с пайп Тили връща разликата на три точки. А Нгапет намери сервиса си за 6:10.

Първата техническа пауза идва при 5:8. В първите разигравания във втория гейм французите драстично намалиха грешките, които толкова ни помагаха в първата част.

Виктор Йосифов извади в аут атаката през центъра, а след това Алексиев заби в мрежата при единичен блок - 4:6. Французите повеждат за първи път в мача.

Атака на Николай Пенчев за 4:3 и след това негов сервис в аут.

Французите влизат по-равностойно във втория гейм и Нгапет реализира за 2:2.

Начало на втория гейм

В първия гейм България спечели 12 точки от грешки на французите, като направи три блока. Седем техните грешки са от начален удар.

Ервин Нгапет изпраща топката в аут от начален удар за 24:17, а след това и Льо Ру повтори упражнението за 25:18. Страхотен първи гейм на националите ни. Остават още два!

Ето го и Владо Николов. След неуспешната първа атака, направи втората за 22:15. А Нгапет се видя принуден да намали силата на атаката и да търси техниката.

Страхотно разиграване за 20:13, при което Йосифов игра с крак след блок, за да може след това Алексиев да завърши за втори пореден път. Нова атака на Алексиев за 21:13, след като блокът отново спира Нгапет. Френската звезда е абсолютно безпомощен срещу блока.

Владимир Николов отбелязва 18-ата точка. Хубавото е, че досега не се налага да изнася мача сам, а всички участват в отбелязването на точките. Алексиев увеличи на 19:13.

Хубавото е, че националите ни поддържат разликата от 5-6 точки и засега не се вижда опасност на хоризонта.

Още един рискуван и сбъркан начален удар за Франция и нова точка за България. Втора техническа пауза при 16:10.

Хубавото е, че французите бъркат доста сервиса от началото на мача, включително и Нгапет, който за момента изглежда подтиснат от действията срещу него. 

Точка номер 12 дойде след нов брилянтен блок срещу френската атака от зона 4 на Нгапет - 12:7. А след това Тодоров направи още един за 13:8.

След сервис на Пенчев Рузие атакува в аут - 10:5. Французите са изключително зле на посрещане, а това води и до проблеми в атаката. Засега работи само защитата им.

Въпреки че Кевин Тили имаше проблем с посрещането на сервиса с две ръце отгоре, в крайна сметка Франция измъкна точката и спря серията на Братоев. След това Николов изпрати в аут - 8:5.

8:3! Първата техническа пауза идва след брилянтен двоен блок на България. Страхотно начало за националите ни.

Страхотен сервис на Братоев в Нгапет, който сбърка за 5:3. След това атаката от диагонала също не сполучи и излезе в аут - 6:3. Нова грешка в посрещането на началния удар на Братоев доведе до 7:3! Три поредни точки след флот сервиса на разпределителя ни.

При 3:1 грешка в центъра на Франция позволи да се направи контраатака през Владимир Николов, но французите играха добре в защита и завършиха за 3:2.

Първата точка е за България с атака през центъра на Тодоров. След това блокът отрази атаката от зона 2 и Николай Пенчев завърши през блокадата - 2:0.

Стартовата шесторка на селекционера Пламен Константинов е същата като в предния мач: Георги Братоев, Владимир Николов, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев и Николай Пенчев. Либеро е Владислав Иванов

Отново Нели Петкова изпълнява химна на България. Този път акапелно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване