10/17/15 10:26
(http://www.klassa.bg/)

Плутон поднася нови загадки на учените

 С всяко ново изображение Плутон става по-загадъчен и по-чаровен. С емблематичната форма на сърце, която се очертава на повърхността му, с ледените си планини и „настръхнала кожа“ - планетата-джудже вече изненада учените от екипа на сондата New Horizons с разнообразието и сложността на релефа си. Последните фотографии от сърцето на сърцето на Плутон показват мистериозни структури, наподобяващи клетки (вляво) и необичайни групи от малки дупки и бразди (от долу вляво до горе вдясно). 
Изследователите смятат, че тази област, неформално нарична Спътник Планум, се състои от замръзнали летливи вещества като твърд азот. Учените предполагат, че дупките и браздите - обикновено с широчина стотици метри и дълбочина няколко десетки метри, е възможно да са се образували при сублимацията на тези ледове. Причината за впечатляващите форми и подредбата им обаче е загадка. Още по-интригуващ е фактът, че дори при тази резолюция на изображението не се виждат кратери, което потвърждава екстремната геоложка младост на Спътник Планум. 
„В най-хубавия смисъл на думата Плутон е странен,“ казва Хал Уийвър от екипа на New Horizons, който е изследовател в университета „Джонс Хопкинс“. „Дупките и начина им на подреждане ни дават информация за ледените потоци и за обмяната на летливи вещества между повърхността и атмосферата. Научният екип работи усилено, за да разбере какви физични процеси протичат там.“

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване