10/17/15 10:11
(http://www.klassa.bg/)

САЩ броят цивилните жертви като убити врагове

 

Болницата в Кундуз бомбардирана съзнателно

Цивилните жертви, причинени от насочените срещу екстремисти нападения на американски безпилотни самолети, се подценяват от американската администрация, съобщи АФП.

В статия, наречена "Машината за убийства", сайтът за разследвания "Интерсепт" публикува серия от секретни документи, получени от служител на американското разузнаване (https://theintercept.com/drone-papers). Те показват, че при операцията "Хеймейкър" в Североизточен Афганистан за периода 2012-2013 г. са загинали над 200 души. От тях само 35 са били набелязаните цели. За период от пет месеца в същата операция цели 90 на сто от убитите не са били набелязаните цели. В своята статистика обаче американската армия е отчела цивилните жертви като "врагове, убити при бойни действия" (EKIA – Enemy Killed In Action).

Всички мъже, станали жертви на ударите, се обозначават като вражески бойци, ако няма доказателство за противното, което е "лудост" според цитирания от сайта разузнавач. "Но ние вече сме свикнали. Разузнавателните агенции и всички, които помагат и подкрепят програмите, нямат проблем с това", добавя се в статията.

Интересен е езикът, на който се води войната с дронове. Самите безпилотни самолети се обозначават с кодовото име „Птица“, хората са „Цели“. Успешната мисия - „Джакпот“. Заповедта за действие е FFF (3F) - find, fix, finish (намери, фиксирай (в прицела), ликвидирай).

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че президентът Барак Обама се опитва да поддържа максимална степен на прозрачност по въпросите на антитерористичните операции по света. "Фактът, че тези операции полагат сериозни усилия за избягването на цивилни жертви е в рязък контраст с групи като талибаните, които водят открито операции срещу невинни цивилни като част от координирана стратегия", подчерта той.

Междувременно стана известно, че американските сили за специални операции са събирали информация за болницата в афганистанската провинция Кундуз дни преди тя да бъде унищожена от военен удар на САЩ, съобщи АП.

Смятало се е, че болницата се използва от пакистански шпиони за координиране на дейността на талибаните. Не е ясно обаче дали командирите, разпоредили удара срещу болницата на 3 октомври, са знаели, че мястото наистина е болница, или са предполагали, че е възможно то да е център на вражеска дейност. Пентагонът заяви първоначално, че ударът е имал за цел да защити войници на САЩ, участващи в престрелка. При удара загинаха най-малко 22 пациенти и служители на болницата. Силите за специални операции са събрали досие, включващо карти, на които болницата е оградена с кръг. Има и данни, че разузнавателните служби са се опитвали да открият пакистанския шпионин, съобщава бивш служител на разузнаването. Събраните данни сочели, че болницата се използва като команден и контролен център от талибаните и може да съдържа тежки оръжия.

След нападението някои анализатори от САЩ са сметнали, че ударът е оправдан, съобщава бившият служител на разузнаването. Според тях пакистанският шпионин, работил за националното си разузнаване, е бил убит.

"Лекари без граница" съобщиха, че американски танк е прегазил в четвъртък през затворените врати на болницата. Той е водел съвместен американско-афганистански екип за разследване на трагедията на 3 октомври, нарушавайки споразумението между разследващите и хуманитарната организация, че ще бъдат уведомявани за всяка стъпка от процедурата, включваща техен персонал или техни обекти. Необявеното влизане е разрушило собственост, унищожило е потенциални улики и е причинило страх, се казва в изявлението на хуманитарната организация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване