10/17/15 10:32
(http://www.klassa.bg/)

Соколи охраняват антена на ЕКА за наблюдение на дълбокия Космос

 Високотехнологична антена, изградена в средата на естествен резерват се оказва притегателно място за гнездящите птици. От средата на миналото десетилетие обаче Европейската космическа агенция използва нискотехнологични стратегии срещу тази нежелани заселници и това са соколи, пише Motherboard. “Антената е като петзвезден хотел за птиците в този район. Тя е висока и те се чувстват добре защитени и на сигурно място“, обяснява соколарят Антонио Рубио Ботело. „Нашите соколи плашат птиците и ги прогонват от антената.“
От 2006 година Ботело работи с ЕКА, за да пази антената Deep Space 2 („Дълбок Космос 2“) в централна Испания от въздушни заплахи. Той и синът му Адриан посещават базата два пъти в седмицата привечер за по няколко часа и пускат Нала и няколко други соколи скитници да патрулират. 
Масивната антена следи сателити в дълбокия Космос на разстояние над 200 километра. Лионел Хернандес, директор на станцията, посочва, че ако има гнезда и птичи изпражнения, антената ще трябва да се чисти често, което е скъпа процедура, и това ще се отрази негативно на получаването и изпращането на сигнал.
До момента не е намерено друго високотехнологично решение за прогонване на птиците от антената. Хернандес казва, че чувал за летища, които използват звуци, имитиращи соколи, за да плашат птиците. В обозримо бъдеще станцията за проследяване на сателити ще разчита на услугите на Нала и колегите й. „Разполагаме с една от най-модерните станции в света, но все още се нуждаем от някои средновековни системи, за да я пазим, тъй като няма друг ефективен начин,“ добавя Хернандес. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване