10/17/15 07:50
(http://radiomilena.com/)

Сред задържаните мигранти при Средец има и от Ирак

Застреляният мигрант може да е бил водачът на групата от 54 афганистанци. Това е една от версиите, по които работят разследващите инцидента при “Средец”, при който почина един чужденец.

“Няма как човек да се ориентира в района от границата до моста, край който се случи инцидента, без да има специален водач, който да навигира” – отбелязва приятел на граничния полицай Вълкан Хамбарлиев, произвел фаталния изстрел в четвъртък вечерта пред Нова тв. Той описа колегата си като опитен полицай – спокоен човек.

Според информацията, дотук 54-мата млади мигранти са се движели в организирана група, те са от Афганистан и са оказали съпротива при залавянето. Вследствие на произведения предупредителен изстрел на единия от тримата полицаи по предварителни данни куршумът е рикоширал и е ранил един от мъжете, който по-късно умира. Все още се уточнява откъде точно са мигрантите. Разпитите вървят малко по-бавно тъй като те твърдят, че са от Афганистан, говорят пущу и преводачът е един. 50 човека засега е установено със сигурност, че са от Афганистан. За четирима души се смята, че са от Ирак, пише Кросс.

Данните от разследването до момента водят към предварителния извод, че починалият мигрант е бил уцелен от рикошет. Имало е следи от рикошет бетонната констнукция на моста. Според съдебно-медицинската експертиза, нараняването би могло да е причинено от рикошет, а не от директно попадение от куршум.

Групата нелегални имигранти е засечена от граничните полицаи около 22.00 часа. Органите на реда са се опитали да ги задържат, но нелегалните не са се подчинили.

Калина Чапкънова, окръжен прокурор на Бургас съобщава, че в пълнителя е имало 7 патрона с вместимост на същия осем. Което към този момент и от тези факти би могло да се предполага, че е бил възпроизведен един изстрел. Как точно е било осъществено това, би могло да бъде изяснено по категоричен начин посредством назначаване на съответната балистична експертиза.

На този етап прокуратурата разследва всички версии за инцидента. Възможна причина за нещастието е и наличието на няколко неблагоприятни факта – нощна тъмнина, гориста местност и голямо количество имигранти с агресивно поведение.

Семейството на 42-годишния Вълкан Хамбарлиев е в шок от инцидента на границата. Майка му и баща му, които са пенсионери, са залостили вратата на дома си и не желаят да говорят с никого.

“Хората са притеснени, защото това е първият инцидент в Европа. Случаят има голям отзвук и те се тревожат какви ще са последиците за сина им”, коментираха техни съседи. Съпругата на граничния полицай Соня Хамбарлиева работи като счетоводител в ловно-рибарското дружество “Орловец” в Средец. Вчера обаче тя не се появила на работното си място.

Семейството има две деца – син на 21 години и дъщеря на 16 години. И двамата знаят за инцидента и го изживяват много тежко.

Единствената роднина, която склони да говори открито за случая, е братовчедката на Хамбарлиев – Таня Ненова. “Вълкан е много свестен човек, психически много стабилен и уравновесен. Той е бивш военен, знае много добре как да борави с оръжие и е много отговорен. Израснал е в стабилно семейство, баща му също е бивш военен, след това беше и кмет на село Вълчаново. Всички от семейството са изключително порядъчни и свестни хора”, разказва тя.

Публикувана на 10/17/15 07:50 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BmlODMNEHzI/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване