10/18/15 10:04
(http://www.klassa.bg/)

19 000 поискаха медал за граничарите от Средец

 

Убитият мъж бил водачът на групата, водел ги към Швейцария

19 000 подписа се събраха само за ден в петицията за награждаване на граничарите от Средец, които пресрещнаха група нелегални мигранти на границата. При престрелка един от чужденците бе убит от рикоширал куршум. Стрелецът е граничарят Вълкан Хамбарлиев. Шефът на НИМ Божидар Димитров призова да се съберат подписи под петиция за награждаване на българските граничари. 

По рано през деня премиерът Бойко Борисов пък определи случилото се край Средец като нелеп инцидент, довел до смъртта на бежанеца. По думите му, полицаите са си вършили работата в екстремна ситуация, като групата в тъмната част на денонощието е била многобройна. Премиерът заяви, че полицаите са направили необходимото и това е проста нелепа случайност. Експертизата е показала, че става дума за рикошет от патрона. „Всъщност хората си вършат работата. Нелепа, нещастна случайност, никой не е искал да убие човек. Нито са за медали, нито за оставка”, каза още Борисов.

Той допълни, че повече от предприетите мерки за охрана на границата не могат да се вземат. Премиерът добави, че тя се пази най-добре от всички шенгенски граници. По думите му, е признато от висшите ръководители от Брюксел, че патрулът е действал така, както е трябвало. „Но 50 срещу трима е доста неравно”, посочи Бойко Борисов.

Малко по-рано през деня микробус на полицията докара в сградата на Окръжна прокуратура - Бургас част от задържаните афганистанци край Средец. Полицаи извеждаха по списък един по един задържаните за разпит.  Засега Окръжен следствен отдел - Бургас разполагал с двама преводачи.


Вчера се появи информация, че нелегалните имигранти ще бъдат разпитани от агенти на ДАНС.
Около 22 ч. на 15 октомври трима служители на Гранична полиция Средец се натъкнаха на група от 54 нелегални имигранти в района на разклона за село Дюлево, по пътя Бургас - Средец. Бежанците вървели под бетонен мост и по данни на МВР са оказали съпротива при опит да бъдат задържани, съобщи гл.секретар на МВР Георги Костов. Това наложило предупредителен изстрел във въздуха, но рикошет пронизал единия от бежанците във врата. Афганистанецът издъхна от остра кръвозагуба.

Афганистанци от групата на убития Бисмилля разказали пред разследващите, че той знаел пътя, fсъобщи lagman.bgТе обяснявали, че искали да отидат в Германия и Швейцария. Голяма част от тях щели да вземат семействата си, когато се установят.

В телефоните, намерени в раницата на Бисмилля, имало клипчета на кланета и издевателства. Такива записи имали и останалите араби. Разказали че бягат от това.

Един от афганистанците твърдял, че не били агресивни. Те били под моста. Полицаите им викали да лягат на земята, но те не ги разбирали. Никой не видял какво е станало в тъмното. След като Бисмилля паднал, всички легнали неподвижни на земята. Останали така до идването на подкреплението на полицията.

 

 

 

СНИМКИ: БУЛФОТО, Агенция Монитор
СНИМКИ: БУЛФОТО, Агенция Монитор

 

Бежанци с пищов нахлуха в дома на дядо Стойко, той ги посрещна с хляб

Две групи мигранти са нахлули в къщата на Стойко Купенов от село Тракийци, община Средец, в рамките само на часове през изминалата нощ, съобщава „Булфото”. Населеното място, което има 5 жители, се намира в непосредствена близост до граничната бразда с Турция. Първото посещение на неканените гости станало около 2.00 часа.„Под якето на единия от неканените гости стърчеше кобур с пистолет”, разказва ужасен старецът

Според разказа на Стойко, трима мъже разбили катинара на тежката метална врата към пътя, а после нахлули в стаята, която обитава старецът. По неговите думи бежанците били добре облечени, носели якета с качулки, а на гърбовете си раници. Дядото се стреснал допълнително от затъкнатия кобур за пистолет, показал се изпод връхното облекло на единия от мъжете. Без да разбира и дума от това което казват, Стойко им дал последните си 4 лева и хляб. След това 3-мата отпрашили в посока границата с Турция.

Само час и половина по-късно втора група от пет мигранти влязла в имота на Купенов. За разлика от първите "гости", новопристигналите предупредили за влизането си в къщата с викове още от двора. На тях дядото дал останалия му хляб, а те бързо се изнесли в посока обратна на първите бежанци - към вътрешността на страната ни.

 

Това съвсем не е първият бус, пълен с бежанци в България.
Това съвсем не е първият бус, пълен с бежанци в България.

 

Хванаха бус, тъпкан с бежанци край Банкя

Полицията в София задържа бус с бежанци в района на Банкя. В превозното средство са открити 29 души, пътували в нечовешки условия. Задържан е и шофьорът на буса, 34-годишен български гражданин, съобщи БНР. В буса е имало мъже, жени и деца, които са обяснили на полицията, че са от Сирия и Афганистан. Никой от тях обаче не е носил в себе си лични документи.

Задържаните бежанци са откарани в различни столични полицейски поделения, където разговорите с тях ще продължат. В централната част на София са задържани още 5-ма бежанци при акция на столичната полиция.

Междувременно Интерпол заяви, че ще се съсредоточи върху предприемането на строги мерки срещу мрежите за трафик на хора, предаде ДПА.
"Опитваме се да подадем ръка на онези държави, които се нуждаят от помощта ни, например по отношение на изграждането на капацитет за охрана на границите", каза генералният секретар на Интерпол Юрген Щок на провеждащ се двудневен тактически форум.
Той посочи, че един от акцентите ще бъде изграждането на мрежа за споделяне на информация, която да позволи на държавите членки по целия свят да подават сведения и да получават анализи, които биха могли да им помогнат в контрола на границите им.
Щок заяви, че работата ще се съсредоточи в частност върху каналджийските мрежи и добави, че мисията на Интерпол не е да взема на прицел самите мигранти и бежанци.

 

Спипаха бежанци в лозя край Славовица

Вера Добрева

18 бежанци от Ирак и Сирия са били спипани в лозя край пазарджишкото село Славовица малко преди отбивката от пътя за къщата-музей на земеделския водач Александър Стамболийски. Чужденците, които нелегално пребивавали в страната ни, били натоварени в микробус „Мерцедес“ със смолянска регистрация и били забелязани от председателя на местната земеделска кооперация в селото Иван Костов. Мъжът държи винарска изба в района и се грижи за няколко хиляди декара лозови насаждения, когато на път за винарната забелязал непознатия бус, паркиран в земите му. Човекът помислил, че непознатите са дошли да крадат грозде и веднага се обадил в Районното управление на МВР в град Септември, откъдето изпратили дежурен автопатрул. Униформените направили проверка на возилото и съмнителните лица в него и вместо незаконни берачи на кехлибарените зърна, открили 18 нелегално пребиваващи у нас чужденци. От шофьора на автобуса нямало и следа. Бежанците от Сирия и Ирак били отведени в Областната дирекция на МВР в Пазарджик и предадени на служители от звено „ Миграция“, потвърди говорителят на местната полиция Мирослав Стоянов. Той допълни, че собственикът на микробуса, превозвал нелегалните пътници, е установен. Знае се и кой е седял зад волана на буса и в момента се издирва. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. 

36 нелегални закопчани за ден в София
36 нелегално пребиваващи чужди граждани са задържани на територията на столицата през последното денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В това число влизат откритите района на Банкя в микробус 29 чужденци. По техни данни са от Афганистан и Сирия.Задържан е и 34-годишният водач на микробуса. В централната градска част на София са заловени други седем чужди граждани. Всички те са били без документи са самоличност. 
Предстоят действия по установяване на самоличността им и предприемане на по-нататъшни действия спрямо тях.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване