10/18/15 14:22
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов: Какво лошо сме направили, че нервирахме Лавров така?


Какво лошо сме направили, за да го нервираме така? С тези думи премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус", коментира изказване по негов адрес от руския външен министър Сергей Лавров. Както е известно през седмицата руският първи дипломат обяви, че би се срамувал, ако е казал думи, като българския министър-председател. Борисов обяви, че многократно е казвал, че руската дипломация е изключителна и външният министър Лавров е може би най-добрият дипломат в света, но Русия използва всеки един, за да създава внушения

Борисов уточнени, че се е срещал с Лавров не веднъж. "Той е изключителен дипломат и използва всяка възможност, на подобни изказвания като на уважаваният от мен социолог Кольо Колев, за да събужда напрежение в обществото", допълни премиерът.

Борисов продължи излагането на своята позиция с думите: "С кое е прав от изказването си? За гьола "Белене" - не е ли върла корупционна схема? Един прекратен гьол, оборудването изнесено за 90 млн. долара, което струва милиарди и накрая останал един гьол. В първите ми дни като премиер ви заведох да го видите. Бургас- Александруполис беше направен, така че цял Бургас въстана заради екологията. Каква вина имам аз? "Южен поток" беше спрян, защото те не искаха да спазят Третия либерализационен пакет", уточни премиерът.

Той подчерта, че правителството не работи срещу Русия. "Военният министър ми предложи схема за изтребителите да се отремонтират в Полша, защото там не плащаме ДДС и излиза по-евтино", каза премиерът, преди да попита риторично какво лошо е направила България, за да нервира руския първи дипломат.

В отговор на друг въпрос, Борисов каза, че проверките в "Лукойл" се правят от години. "Има си правила. Митниците са решили и действат", допълни премиерът.  

Проверките намалили цената и повишили качеството на горивата
Той потвърди, че посланикът ни в Москва Бойко Коцев е бил викан в руското външно министерство, но поводът не били неговите думи, а проверките в "Лукойл". "Ние проверяваме всички петролни компании. Когато направят нещо добро като завода, ивестициите си в Бургас, лично отивам, поздравявам ги". Когато проверяваме и търсим максимално доброто за потребителя - качествено и евтино гориво, никой не може да се сърди за това и да ни упрекне", заяви Борисов.

По думите му, е факт, че откакто са започнали проверките, горивото е намаляло значително като цена. "В качеството вече също има доста голямо подобрение", добави премиерът. Борисов посочи, че е чувал медиите да го упрекват, че е приятел с директора на "Лукойл". "Животът показва, че просто сме принципни, за добро и за лошо", отбеляза премиерът.

"Няма да се поддадем на руската дипломация. Винаги съм знаел, че православната ни църква и народът обичат руската нация, както и самият аз. Едното е история, памет, признателност, другото са сметки. Когато е факт, че ни продават най-скъпия газ от десетилетия наред, не можем да сме доволни от тях и търсим диверсификация, по-добри цени. Ако за това ме упрекват, имат основание. Проверяваме Shell, OMV, но от тях още не съм получил нота", подчерта Бойко Борисов.

Министър-председателят уточни, че народът иска евтино гориво, поне каквато е себестойността му, както и да е качествено. "Като изразител на тази воля, сме длъжни да направим всичко необходимо и го правим", допълни Борисов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване