10/18/15 11:24
(http://www.klassa.bg/)

Лили Иванова писала доноси

 Лили Иванова е писала доноси срещу едни от най-талантливите български композитори, автори на нейни златни хитове. Това шокиращо разкритие и още непознати пикантни истории от живота на естрадната прима разкрива най-новата книга за нея, която вече се готви за печат от голямо пловдивско издателство, пише "Шоу".

За това, че Лили е била използвана волно или неволно от Държавна сигурност, пръв заговори покойният композитор Найден Андреев, който специално за нея написа тоталните хитове „Свири, Свири щурче", Любовта е живот", „Експрес танго" и други. В съкровена изповед пред наш репортер, която ще излезе и в най-новата книга за примата на родната естрада, голямата любов на Валерия Велева с болка сподели: „Лили Иванова непрекъснато казва, че мрази лъжата. Но кой не мрази подлостта, лъжата и предателството?!

По този повод искам да споделя една история за предателството. Аз композирах песента „Щурче" пред самата Лили Иванова. Тя онемя!

Какво се случи обаче преди това? - Случи се тази грозна история за предателството от нейна страна. В Българска национална телевизия аз мениджирах новогодишните програми, които снимахме в ГДР. Снимахме ги заедно с режисьора Младен Младенов.

Поканих Лили да дойде с нас в Германия. Обаче тя имаше някакъв ангажимент. Съобразихме се с нея и пуснахме документите до ръководството на Комитета за забавно изкуство и телевизия в ГДР. Дадохме им списъка на певците, които ще пътуват в Германия.

Понеже Лили каза, че е заета, не беше в този списък. Обаче два дни преди да заминем, тя ми се обади по телефона и каза:

„Свободна съм!". Викам: „Ти си свободна, обаче знаеш дисциплината на германците...". Тогава някои хора използваха тази ситуация и пуснаха донос срещу мен в ЦК.

Този донос Лили подписа

Писано беше, че баща ми бил царски офицер. Но де да беше! Той беше модист, сега му викат дизайнер.

Междувременно ние снимаме новогодишната програма в ГДР. На връщане с моя сърдечен приятел от детинство Стефан Данилов отиваме на среща с Тодор Живков да пеем „Моето мъжко момиче". Беше модно да ни канят. И другарят Людмил Попов, завеждащ отдел „Култура" в ЦК, идва и ми вика: "Абе, я ела утре в ЦК! Има една преписка срещу тебе, нещо са те натопили". Аз отивам и той ми дава да чета някакви гнусотии, в които съм наклепан, ама ужасно! Бил съм лъжец, подлец крадец, каквото ти дойде на акъла!...

Всичко това било проверено, а най-отгоре с червен молив към кое дело е заведена тази гнусотия.

Върнах се в телевизията, после отидох в радиото, и разказах на колегите всичко. Разбрах, че са накарали Лили Иванова да подпише празен лист и те после написали доноса срещу мен. Бях много ядосан.

Развалих си отношенията с Лили Иванова. Не исках да чуя за нея

Минаха години. По това време мафията вече убийствено използваше Лили Иванова. Тя правеше плочи с огромни тиражи, от които печелеше „Балкантон". По това време Лили живееше с Асен Гаргов. Един ден той дойде при мен и ви каза: „Бате, Лили ти се извинява.

Моля те, прости й! Нека се видите!". Викам: „За да се видим, тя трябва да разкаже и да докаже, че е била подведена да подпише този гнусен донос". И тя го направи. Лили не дойде на крака да ми се извини. Въпреки че беше виновна, аз отидох при нея, защото тя е дама.

А и нали беше изпратила Асен да ми поиска прошка... С нея се разбрахме и аз направих за Лили дългосвирещата плоча „Щурче". Това стана след наши разговори. Лили вика: "Има едно стихотворение на Дамян Дамянов - "Щурче". Дала съм го на Тончо (Русев - б.а.), но той вече два-три месеца нищо не пише.

Ти какво можеш да направиш?!". „Щурче" веднага ми зазвуча в главата. Господ ми даде импулс, изсвирих го пред нея и тя онемя. Това е.

И други песни съм композирал пред певците. Така стана и със „Сигурно съм те загубил, мое мъжко самочувствие" на Васко Найденов.

Стана тотален хит. Той продължава да го пее. Даже завършва концертите с него. Другото парче, което изкомпозирах на секундата, беше и стана хит по стихотворение на Любимир Левчев.

Посветих го на една голяма любов на Ламбо

Шефката на Младежкия дом в Русе Невяна Малчева ни беше покани на участие. Ние с Ламбо правихме програмите. Аз на пианото, той пееше. Малчева ми вика: "Виж какво е написал Любо Левчев за Ламбо. Като си толкова голям композитор, защо не напишеш нещо?".

Така се роди песента „ Колко е лесно да бъдеш влюбен на 20 години и колко е страшно да бъдеш разлюбен на 40 години. Момичета като магии се виеха около мен...". Тази песен е написана специално за Стефан Данаилов", спомня си естрадният класик Найден Андреев.

Малко преди да се пресели в един по-добър свят, авторът на „Експрес танго" неочаквано забрани на естрадната легенда да пее „Свири, свири щурче". Топкомпозиторът беше възмутен от естрадната прима, която го придумала да направят заедно албум с общите си хитове, а след това по негово мнение започнала да се държи надменно. „Все едно, че моето творчество е нейно собствено", бесен беше Андреев, който си докара смъртоносен инфаркт.

Освен от високомерието на Лили той се ядосваше и на факта, че певицата печели пари на негов гръб, без дори да го уведоми какво ще пее. „Свири, щурче" продължи да се излъчва в ефира на радиостанции и телевизии, за да носи приходи от авторски права на Найден Андреев, който след скандалите си с Лили умира. Примата не почете автора на едни от най- известните й песни в последния му час.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване