10/19/15 15:37
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов: Ако искат, да ме вкарат в затвора, защото съм казал да не сваляме руски самолети


"Ако искат да ме оставят в историята за това, че съм казал, че не трябва да сваляме военнотранспортни руски самолети, ако прелетят над нас – да ме вкарат в затвора." Това коментира премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус", след като бе разпитан в прокуратурата заради негово изказване по темата на партийно събрание от 13 септември. Думите на премиера тогава, че е разрешил прелитане на руски самолет, нарушавайки ангажимент към НАТО, станаха повод "Протестна мрежа" да подаде сигнал за разгласяване на държавна тайна.

Борисов бе разпитван в продължение на час и половина във Върховната касационна прокуратура. След като се яви в обвинението, той коментира, че разпитът се случва в деня, в който бе призован в Софийския районен съд, за да свидетелства по делото за фалшифицирания му подпис от времето, когато бе кмет на София, а това се случвало дни преди местните избори. След това обясни, че изказването му пред партийния форум било хипотетично, не е нарушил законите и действа само в интересите на държавата.

"Има сигнал, че съм извършил някакво престъпление с преминаването на руските самолети, които не са преминали през България. Мога да уверя тези, които са пуснали сигнала, че благодарение на нашите действия, които са били законни, сме предотвратили минаването на такива самолети", каза премиерът. И продължи: "Хипотетичното ми разсъждение на глас какво би се случило, и то на едно партийно мероприятие, приемам, че за тях има смисъл. За мен нито има нарушение на конституцията, нито на какъвто и да е текст от закона."

Попитан дали е редно подобни въпроси да се обсъждат по време на кампанията, премиерът каза, че това не било държавна тайна. Обясни, че в същото изказване се бил обърнал към Москва.

"По дипломатичен път сме намерили начин да им го предадем на колегите в Москва, вследствие на което виждате, че доста студенина лъха оттам. Сигналът казва, че съм в услуга на Русия, в същото време руското правителство чрез външния си министър не спира да ме хули. Какво повече да кажа", заяви премиерът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване