10/19/15 05:37
(http://www.klassa.bg/)

Бразилци измислиха крив пистолет

 Северноамериканският филиал TIM (Taurus International Manufacturing) на бразилската компания Forjas Taurus пусна на пазара крив пистолет.

Цевта и затворът са прави, разбира се. Леко извити за по-удобно носене са рамката и ръкохватката. Те буквално следват извивките на дясната страна на човешкото тяло в областта на пояса. Тази дребна подробност позволява скрито и удобно носене на оръжието

в джобове, на

колана или дори в

лятно оскъдно

облекло

Закрепването на колана става с помощта на клипс, монтиран върху дясната страна на рамката.

Конструкторите наричат пистолета Taurus сurve. Думата сurve означава “извивка” или “дъга”, откъдето идва и оригиналната форма на ръкохватката и рамката.

Оръжието е изключително компактно. Дължината му е само 13,1 см, височината 9,4 см, а дебелината 3 см. Цевта е дълга 6,4 см, а теглото на пищовчето не надвишава 290 г.

Оръжието използва 9-милиметровите къси патрони 9 mm Short (9х17 или .380 АСР). Куршумът на патрона се изстрелва с начална скорост около 300 м/сек и получава дулна енергия 270-275 джаула. Балистичните характеристики на боеприпаса са оптимални за късоцевни оръжия за самозащита и са приблизително

еднакви с тези на

9-милиметровия

патрон на

руския

“Макаров” Пълнителят на пистолета събира 6 патрона.

Taurus curve е самозарядно оръжие, което работи на принципа на отката на затвора при къс ход на цевта. Заключването на цевта към затвора при изстрел се осъществява по схемата Browning-FN. Тя се характеризира с наличието на издатък под патронника на цевта. При изстрел заключената система затвор-цев се придвижва назад, като издатъкът под патронника среща преграда в рамката на пистолета и принуждава задната част на цевта да пропадне надолу. В този момент става отключване на затворния блок от цевта и той полита назад под действието на откатната сила. Моментът на отключване съвпада с напускането на куршума от цевта и с рязкото спадане на налягането на барутните газове.

Ударно-спусковият механизъм на пистолета е с двойно действие, което е важно изискване към съвременните пистолети за самозащита и позволява бързо произвеждане на следващ изстрел.

Ударникът му е

скрит в затворния

блок

и се задейства с усилие на спусъка от около 3,1 кг.

Рамката на пистолета е изработена чрез отливане от ударо- и термоустойчива пластмаса. Благодарение на тази пластмаса са постигнати оригиналните извивки. В рамката е вграден лазерен целеуказател. Той позволява ефективно насочване на оръжието към целта без прецизно премерване. Като индикатор за точното премерване е червената точка, с която се маркира мястото на попадение на изстреляния куршум.

Освен това за осветяването на целта в условията на намалена видимост се използва минифенер с два светодиода. Лазерният целеуказател и минифенерът

се задействат при

натискане на

специален бутон, монтиран в дясната стена на рамката, в продължение на 5 секунди.

Тези две екстри на пистолета са наложили пластмасовата рамка да бъде изработена с правоъгълни очертания, като лазерният целеуказател и минифенерът са вградени пред спусковата скоба.

Интересно решение са избрали конструкторите за формата на цевта. За да не се наруши балистиката на изстреляния куршум, в челната част на цевта е изработена къса дулна наставка без канали, която е скосена в горната част по формата на правоъгълната рамка. Дулната наставка има малко по-голям диаметър от този на цевта и едновременно

служи като

стабилизатор на

оръжието при

изстрел,

насочвайки изгорелите барутни газове в обратна посока на отскачането на оръжието.

Бързото изваждане на пистолета изпод дрехите при необходимост става възможно благодарение на липсата на каквито и да е странични ключалки и бутони, характерни за късоцевните оръжия.

В задните стени на затворния блок има участъци с нестандартна насечка, имитираща люспите на змийско тяло. Те осигуряват надеждно захващане на блока при зареждане на оръжието. Стрелецът получава информация за наличието на патрон в патронника от специален индикатор, разположен върху задната стена на затворния блок.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване