10/19/15 18:31
(http://pik.bg)

Веселин Георгиев-Батко бе оправдан по делото за присвояване на 100 000 лева

Веселин Георгиев-Батко бе оправдан по делото за присвояване на 100 000 лева

Веселин Георгиев-Батко бе оправдан от Софийския градски съд по второто дело срещу него – за присвояване на близо 100 000 лева от сключени договори с пет юридически лица. Това предаде Флагман.бг.

Според обвинението бившият шеф на пътната агенция е плащал щедро на няколко дружества, за да се осведомява за обществените нагласи към водената от него политика.

От защитата настояха, че това е било оправдано. Днес бе разпитан заместникът на Георгиев в пътната агенция в периода 2006 – 2008 г. Живко Недев.

След това Веселин Георгиев държа реч пред съда в своя защита, след което прокуратурата и защитата поискаха приключване на съдебното следствие.
Съдия Пенка Велинова прочете присъдата в 15,30 ч., като оправда Георгиев за всички сключени договори.

Съдия Велинова обясни, че съдът е преценил, че подсъдимият е имал правомощията да поръчва социологически проучвания за работата на пътната агенция и няма данни за виновност.

Съдебният състав отмени и наложената мярка за неотклонение – парична гаранция в размер на 5000 лева. Пенка Велинова каза, че мярката се отменя, а няма да бъде заменена с най-леката, тъй като Веселин Георгиев имал изрядно процесуално поведение и не е причинявал забавяне на делото.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Отменената мярка за неотклонение също може да се жали в 7-дневен срок.
Адвокатските разходи се поемат от държавното обвинение.

Прокурорът по делото Севдалин Цанков настояваше за три години затвор с пет години изпитателен срок. Пред журналисти той каза, че ще протестира оправдателната присъда.

Припомняме, че от 2009 г. срещу Веселин Георгиев тече мегаделото за сключването на договори за десетки милиони с фирми на братята си Бойко и Емил. То бе отлагано и рестартирано на няколко пъти и се превърна в образец за бавно правосъдие.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване