10/19/15 15:54
(http://pik.bg)

Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в учение на НАТО в Испания

Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в учение на НАТО в Испания

Военнослужещи от Сухопътните войски /СВ/ ще участват в учение на НАТО в Испания, съобщиха от СВ.

В продължение на 19 дни - от днес до 6 ноември, 14 военнослужещи и техника от първи многофункционален взвод NRF - 16 от Мусачево ще демонстрират способности по радиационно и химическо разузнаване заедно с техни колеги от Италия, Румъния и други страни-членки на НАТО от състава на батальон за ядрена, химическа и биологическа защита под полско командване.

Старши национален представител от СВ на БА е подполковник Иван Иванов, офицер по ЯХБЗ в сухопътния компонент е началникът на щаба на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е майор Николай Иванов, а командир на взвода е старши лейтенант Веселин Петров - заместник-командир на първа рота за ЯХБЗ от състава на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево.

Професионализмът и придобитите навици и умения на NRF - 16 ще бъдат демонстрирани на полигона "Сан Грегорио" в Сарагоса, Испания.

Техниката, предвидена за участие в учението, включва 4 машини Мерцедес G-280 CDI, преоборудвани с модерни прибори за химическо и радиационно разузнаване съгласно стандартите на НАТО.

Освен военнослужещите от Мусачево в учението ще участват и до 10 военнослужещи и техника от състава на военното формирование 28 610 - София, които ще бъдат включени в международно СИМИК подразделение под испанско командване и до 11 военнослужещи от състава на формированието 24 620 - Свобода, под канадско командване.

В учението участват над 36 000 военнослужещи от повече от 30 съюзнически и партньорски страни. То ще се разиграе на територията основно на три страни - Испания, Португалия и Италия. Участието на военнослужещите от Сухопътните войски ще бъде в най-активната му част и ще допринесе за натрупване на международен опит, самочувствие и сигурност в съвместимостта с държавите-членки на НАТО, отбелязват от СВ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване